Care este noua tendință pe piața muncii din România

Publicat: 23 04. 2016, 15:45
Actualizat: 06 07. 2016, 00:20

Principala explicație constă în faptul că o mare parte a genereției tinere nu este foarte bine pregătită și are pretenții prea mari. În aceste condiții angajatorii le deschid mai ușor ușa celor mai în vârstă care au experiență și sunt loiali.

Mentalitatea se schimbă și angajatorii nu mai alergă în special după tineri, afirmă specialiștii în domeniul recrutărilor de personal.”Este o tendinta in ceea ce priveste angajabilitatea oamenilor care deja tind spre varsta a treia, vedem o crestere din punctul acesta de vedere pentru ca, in piata gasim foarte multe joburi care presupun o activitate repetitiva, care presupun o atentie ridicata la detalii”, a decalarat pentru știrileprotv.ro, Tiberiu Focica, consultant în resurse umane.

Dacă pentru tinrei contează doar banii și carierea, în schimb cei trecuți de 45 de ani vor un loc de muncă stabil și un program care să le permită să stea cu familia. Diferența o face și modul de raportare la muncă „vorbim de oameni care au valori, oameni care stiu sa comunice si foarte important ca in momentul in care esti contactat telefonic de cineva sa intelegi ce este un bun simt si o comunicare eficienta”, a spus la rândul său gabriela Meșter, specialist în recrutări de personal. Un alt motiv pentru care angajatorii au început să prefere persoanele mai vârstnice este și acela că tinerii preferă să-și schimbe mai ușor locul de muncă.

Potrivit datelor oficiale, somajul în rândul românilor care au între 25 și 34 de ani este de până la 9,1%, în timp ce doar Aproape 5% dintre cei între 45 și 54 de ani sunt someri.