Care este „PENSIA ADEVĂRATĂ” din România. DEZASTRUL despre care Guvernul nu spune nimic

Publicat: 06 10. 2015, 11:57

Simplu spus, din pensia medie de 886 de lei din România, încasată lunar de fiecare dintre cei 5,15 milioane de pensionari (din sistemul de pensii de stat dar și agricultori), doar 567 de lei pot fi achitați din încasările efective în „contul de pensii”. Diferența de 319 de lei vine de la bugetul de stat (din încasările de TVA, accize, etc.) și este trecută în execuția bugetară de pe ministerul Finanțelor la capitolul „subvenții”.

În ultimii șapte ani deficitul sistemului public de pensii a fost, în total, de 71 de miliarde de lei, în 2007 bugetul de pensii de stat având un excedent de 11,7 milioane de lei.

Ar trebui create sau fiscalizate circa 2 milioane de locuri de muncă

La un număr de 4,5 milioane de angajați, conform datelor INS (care nu includ patronii, pe cei care lucrează pe cont propriu, pe cei care lucrează „la negru” și nici angajații din „servicii”) și la actualul salariu mediu brut pe economie, de circa 2.500 de lei pe lună, sistemul de pensii de stat nu poate funcționa. Practic, ar fi nevoie  fie de creșterea salariului brut al angajaților din România cu 50%, fie de fiscalizarea sau de crearea a încă circa 2 milioane de noi locuri de muncă, nivel total care este mult peste vârful maxim atins pe piața forței de muncă fiscalizată, în septembrie 2008, de 4,834 milioane de persoane.

În condițiile în care sunt foarte puține sisteme de pensii de stat sustenabile în statele dezvoltate sau în curs de dezvoltare, atât din cauza îmbătrânirii demografice cât și a efectelor crizei financiare care a pornit în 2008, după falimentul gigantei bănci de investiții Lehman Brothers, din SUA, majoritatea economiștilor, atât locali cât și internaționali, susțin că singurul lucru care poate fi făcut este reducerea deficitelor de la aceste bugete.

„Gaura” din sistemul de pensii de stat, cât bugetul unui minister

În cazul României deficitul sistemului de pensii de stat ar putea ajunge la finele acestui an la aproape 3% din PIB, nivel similar sau mai mare chiar decât al unor ministere precum Transporturile, Sănătatea sau Educația. Consiliul Fiscal, organism neutru, tehnocrat,  instituit la cererea expresă a FMI pentru a monitoriza activitatea fiscală a guvernelor din România, a estimat nivelul evaziunii fiscale din munca „la negru” la 4,7 miliarde de euro la nivelul anului 2013, sumă suficientă pentru a acoperi actualul deficit, ba chiar pentru a aduce bugetul pe excedent sau pentru a permite fie contribuții sociale mai mici, respectiv relaxarea fiscalității, fie pentru a majora pensiile fără a pune presiune suplimentară pe celelalte bugete.

O alternativă, pe termen lung însă, este Pilonul II, respectiv sistemul de pensii private obligatorii, care are în momentul de față un număr de aproximativ 6,4 milioane de participanți, dintre care în cazul a 3,2 milioane s-a contribuit activ în mod lunar în perioada mai 2008 – martie 2015 și active nete de 21,7 miliarde de lei, la nivelul lunii martie a acestui an. Contribuția netă lunară a fost, la finalul acestei perioade, de 101,2 lei. Suma totală de care dispune, în medie, fiecare participant era de 4.794 de lei, respective circa 1.016 euro la finele primului trimestru.

Randamentul mediu anual, în ultimii doi ani, a fost de 9,4% pe an, conform datelor celui mai recent raport al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), nivel mai mult decât dublu față de cel al dobânzilor acordate de bănci la depozitele noi în lei ale populației în același interval. În momentul de față contribuția obligatorie la pilonul II este de 5 puncte procentuale din contribuțiile sociale.