Care este țara preferată a românilor care vor să migreze

Publicat: 10 12. 2015, 16:08

Din Anuarul Demografic al României rezultă că, în anul 2014, cele mai multe plecări au fost către Italia, Marea Britanei și Spania, sociologul Dumitru Sandu remarcând însă că 2014 a fost primul an care a marcat o schimbare majoră în destinația românilor care au migrat, clasând Marea Britanie pe locul doi după Italia.

„Este o schimbare pe care o bănuiam, dar nu o știam. Moldova rămâne principalul rezervor al plecărilor din țară”, a spus Dumitru Sandu.

Sociologul a adăugat că migrația populației este determinată de factori economici, sociali, culturali și politici și nu are un caracter întâmplător.

În documentul lansat de Institutul Național de Statistică se arată că migrația internațională este un fenomen demografic cu cauze și efecte socio-economice multiple și complexe.

De asemenea, fenomenul de emigrare a atins un punct maxim în anul 2007, adică în anul în care România a aderat la Uniunea Europeană, ulterior fenomenul scăzând în intensitate din cauza modificărilor condițiilor economico-sociale din statele membre UE, dezvoltate ca efect al crizei economice mondiale, începută în 2008.

„Analizând emigrația 2003 comparativ cu anul 2014, constatăm că numărul emigraților de sex masculin era mai mare decât al celor de sex feminin în 2003, raport care s-a inversat în 2014l când au emigrat mai multe femei decât bărbați. Majoritatea emigraților sunt cei care au vârstă de muncă, dar se observă și o creștere a numărului de copii care au emigrat în 2014 față de 2003, probabil datorită faptului că aceștia își urmează familia”, a declarat președinte INS, Tudorel Andrei.