Case în pericol de prăbușire, după surparea unui mal de pământ

Publicat: 05 08. 2019, 15:16

Situația în zona străzii Dunărea din Cumpăna, situată pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, s-a agravat încă din primăvară, când în apropierea zonei respective au apărut fisuri și au avut loc alunecări de teren.

Problema s-a acutizat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce furtuna care s-a abătut asupra județului a provocat prăbușirea malului.

„S-a constatat că procesul de prăbușire a malului este evolutiv – a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit”, arată reprezentanții Prefecturii Constanța.

Conform datelor prezentate în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc, luni, la Prefectura Constanța, prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată începe lucrările de consolidare a taluzului.

„Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare”, au precizat sursele citate.

Prefectura Constanța a solicitat sprijinul Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru familiile care urmează să fie evacuate.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a decis ca Primăria Cumpăna, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi, să asigure paza gospodăriilor ce urmează a fi evacuate, iar cele opt locuințe să fie evaluate astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri.

Lucrările pentru stabilizarea și consolidarea malului vor fi făcute de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, proprietara de drept a terenului respectiv, iar proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 de metri liniari, „pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime”.

„Populația din zona de risc este reticentă însă la măsura evacuării, iar Primăria Cumpăna face eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța, precizând că oamenii nu mai pot rămâne acolo deoarece chiar de marți în zonă vor fi trimise utilajele ce vor lucra la consolidarea falezei.

Fisurile în faleza respectivă, care se află în apropierea Canalului Dunăre Marea Neagră, au apărut încă de anul trecut, dar situația s-a agravat la începutul acestei primăveri, când au și fost evacuate primele trei case.

În zonă a fost, duminică, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a dat asigurări că există bani necesari pentru ca lucrările să înceapă imediat.

„Momentan dispunem de resursele financiare necesare intervenției imediate, aceasta făcându-se în regim de urgență, dată fiind situația de calamitate care se impune”, a precizat Cuc într-o postare pe pagina sa de Facebook.