Cât costă carburanții la una dintre benzinăriile celebre din apropiere de Vama Kulata, dintre Grecia și Bulgaria

Publicat: 11 06. 2022, 19:59
Actualizat: 11 06. 2022, 20:06
Cât costă carburanții la una dintre benzinăriile celebre din apropiere de Vama Kulata, dintre Grecia și Bulgaria / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Grecia este de mulți ani printre destinațiile preferate de români. În fiecare an atrage zeci de mii de turiști care se declară iremediabil îndrăgostiți de peisaje, dar și de ospitalitatea și mâncarea grecească.

Țara mediteraneană a început sezonul estival de la 1 mai, iar prețurile au crescut chiar și cu 30%. Cazările, transportul, mâncarea, sau băuturile, toate s-au scumpit, însă la toate acestea se adaugă și majorarea tarifelor la carburanți, fapt pe care îl vor resimți la buzunar cei care aleg să meargă cu mașina personală în vacanță.

Pe paginile de Facebook sau forumurile dedicate românilor care au ales vacanțe în Grecia, utilizatorii postează des informații legate de prețurile carburanților. Potrivit unei astfel de postări, în apropiere de Vama Kulata, la una din benzinăriile preferate de cei care tranzitează Bulgaria către Grecia, astăzi, 7 iunie 2022, prețurile carburanților erau următoarele: motorina – 3,40 leva/litru (aproximativ 8,59 lei), benzina 95 – 3,32 leva/litru (aproximativ 8,39 lei).

Cu cât ar putea crește prețul în luna iunie

Specialiștii trag însă un semnal de alarmă și afirmă că România are stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere, ceea ce ar putea duce la întreruperi în lanțul de aprovizionare.

După ce numai în ultima lună au fost creşteri și de 60 de bani pe litrul de carburant la pompă, luna iunie ar putea aduce creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină. Și asta ca efect al sancțiunilor impuse asupra petrolului rusesc, potrivit specialistului în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.

„Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare – pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea”, afirmă Claudiu Cazacu.

Cât privește rezervele, România are stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone – o cantitate care nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.
Claudiu Cazacu: „E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani”, a mai declarat expertul, pentru Știrile ProTV.