Cât de mult va afecta România interdicția Rusiei privind importurile de alimente din UE: Reacția ministrului Agriculturii

Publicat: 07 08. 2014, 19:44
Actualizat: 07 02. 2019, 00:40

„Sancțiunile împotriva statelor UE afectează și România, chiar dacă noi nu exportăm foarte mult alimente pe piața rusă. În 2013, România a exportat în Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. România ar putea fi însă afectată, pentru că o serie de alte țări din UE, care exportau masiv în Rusia, vor trebui să-și găsească altă piață de desfacere și vor crea astfel presiune și asupra producătorilor români, printr-o concurență agresivă”, a declarat Constantin pentru MEDIAFAX.

El afirmă că se impune o discuție rapidă la nivelul Uniunii Europene și trebuie luate măsuri ferme în fața unei situații în care, în mod natural, fiecare stat va încerca să-și protejeze propria industrie.

„Preocuparea mea este să le ofer producătorilor români o piață de desfacere care să nu fie alterată de producțiile care nu se mai vând în Rusia. Doar exporturile de legumele și fructele din UE către Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca să dăm doar un exemplu”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat că în relațiile comerciale cu România, Rusia a fost „necinstită” în anii trecuți, atunci când a respins alimente românești pe motive de standarde de calitate.

„După interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, România sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifică acum că și acelea au fost decizii politice”, a continuat Constantin.

Ministrul a adăugat că a vobit joi cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, care a afirmat că săptămâna viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe această temă.

„El a spus că pe măsură ce se vor cunoaște exact care sunt sancțiunile și domeniile supuse sancțiunii, Comisia va reacționa prompt”, a precizat Constantin.

Premierul Dmitri Medvedev a anunțat joi că Rusia a decreta o „interdicție totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din țările europene și din Statele Unite, ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Interdicția se referă la carnea de vită, porc, pasăre și pește, precum și la brânză, lapte, legume și fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

„Interdicția va putea fi ridicată însă dacă partenerii noștri vor da dovadă de o abordare constructivă”, a declarat Medvedev într-o intervenție televizată.

Embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluși și cetățenii ruși vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deși orice tentativă de a profita de situație pentru a revinde produsele interzise va fi „aspru pedepsită”.