Cât timp stă norul de cenușă toxică din Spania deasupra României. Explicațiile unul meteorolog ANM

Publicat: 27 09. 2021, 17:36
Actualizat: 27 09. 2021, 19:00
Erupția vulcanică din La Palma. Sursă foto: Profimedia.ro

Norul de cenuşă rezultat din erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare (Spania) va dispărea treptat de pe teritoriul României spre jumătatea acestei săptămâni, iar ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf, spune pentru Gândul Mihai Timu, meteorolog ANM.

Din datele de care dispunem la acest moment, norul de cenușă a pătruns încă de ieri pe partea de vest a țării și se menține deasupra țării noastre, în general la altitudini de peste 5 km înălțime. În zilele următoare, chiar dacă va mai staționa pe partea de sud-est a Europei, concentrațiile vor fi în scădere”, a declarat Mihai Timu meterolog ANM pentru Gândul.

Ce spune Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţa, duminică, pe Facebook, faptul că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României până marţi, 28 septembrie şi că echipamentele de detecţie nu au înregistrat până la acel moment creşteri ale valorilor de poluare.

Astfel, informaţiile primite de ANM, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU, arată că, în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă duminică, 26 septembrie, şi ulterior extinderea sa în ziua de luni, 27 septembrie.

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aparţinând MMAP şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, subliniază MMAP.

Conform datelor existente pe portalul calitateaer.ro, la ora actuală concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO se încadrează în limite normale, la nivelul întregii ţări.

Citește și EXCLUSIV. Climatologul francez Jean Jouzel explică de ce trecem de la valuri de căldură la furtuni și inundații. „Este doar începutul. Ne îndreptăm spre o creștere a temperaturii cu 4-5 grade”