Câtă carne de curcan din fermele cu GRIPĂ AVIARĂ se află ACUM în frigiderele românilor

Publicat: 20 01. 2020, 16:15

Vineri, 17 ianuarie 2020, ANSVSA anunța că autoritățile de la Bruxelles transmiseseră deja o notificare țării noastre prin intermediul căreia eram informați că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Potrivit informării transmise vineri de ANSVSA, din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare de pe raza județului Bihor.

În completare, luni, 20 ianuarie 2020, ANSVSA informa că în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, unitățile autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie a.c.

„Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar”, se menționează în documentul de luni, 20 ianuarie 2020.

Ulterior anunțului Comisiei, ca urmare a verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe. Astfel, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării CE.

De asemenea, DSVSA județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării.

„Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător”, au mai adăugat cei de la ANSVSA. „Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg”.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice și/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecții, furaje contaminate, sau prin produsele și subprodusele provenite de la acestea.

Sursă foto: Pixabay