Cătălin Ioniță rămâne la șefia DGA. Ministerul n-a fost informat oficial de urmărirea penală

Publicat: 28 06. 2018, 13:52
Actualizat: 26 03. 2019, 14:07

„Referitor la situația domnului chestor principal de poliție Cătălin Ioniță, menționăm că din momentul încetării împuternicirii sale la conducerea
Inspectoratului General al Poliției Române, acesta a revenit pe funcția câștigată prin concurs, potrivit legii. Conform prevederilor legale, un polițist poate fi eliberat dintr-o funcție ocupată prin concurs în cazul în care pe numele său a fost pusă în mișcare acțiunea penală și dobândește calitatea de inculpat. Facem precizarea că în acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu a primit nicio informare oficială de la vreo instituție a statului cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestuia”, arată Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Astfel, în acest moment, Ministerul Afacerilor Interne anunță că nu este în „situația legală care să permită schimbarea domnului chestor principal Cătălin Ioniță din postul de director general al Direcției Generale Anticorupție” și că acest lucru se poate face numai la solicitarea lui.

„De asemenea, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, conchide MAI.

DNA a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției, că fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații. Procurorii îl acuză pe acesta că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hecatre, ca să intervină pe lângă funcționari publici.În aceeași cauză, este urmărită penal și Petruța Dinu, pentru cumpărare de influență.

„Suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”, arată DNA.

În aceste condiții, femeia i-a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Cătălin Alexandru Ioniță. Ca urmare a demersurilor lui Cătălin Ioniță, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea Petruței Dinu și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare. Ulterior, pe 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață lui Cătălin Ioniță și unei alte persoane din familia acestuia. Conform înțelegerii, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare, prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar, restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

Procurorii mai acuză că, în declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, Cătălin Ioniță a mințit cu privire la acel teren, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită. Dosarul penal a fost constituit în 2018.

Cătălin Ioniță s-a retras de la conducerea Poliției Române cu o zi înainte să fie începută urmărirea penală în cazul său.

Ministerul Afacerilor Interne a mai anunțat, joi, că a fost învestit în funcție noul inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul general Ioan Buda, la conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră fiind împuternicit comisarul șef Adrian Popescu, care a ocupat până în
prezent funcția de adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră.