Câte avioane MIG 21 Lancer funcționale mai există în dotarea armatei române și când devin „toate obiecte de muzeu”

Publicat: 05 06. 2012, 09:51
Actualizat: 05 06. 2012, 12:18

Prezent, luni, la Breaza, în județul Prahova, unde a participat la aniversarea a o sută de ani de la înființarea Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir”, ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a afirmat că în acest moment domeniul militar nu este „suficient de atractiv” pe piața forței de muncă din România și că nu toți tinerii care absolvă licee militare rămân în sistem.

„Armata nu este suficient de atractivă pe piața forței de muncă. Acum depinde și de opțiunile fiecărui tânăr sau de orientările familiei. Dacă familia dorește să-și trimită copiii aici (la Liceul militar, pe care ministrul l-a absovit – n.r.) în așa fel încât să aibă certitudinea că vor fi formați ca tineri integri și stabili pe parcursul vieții și orientați către valori, atunci ar fi bine să o facă. Asta nu înseamnă că, odată absolvind liceul militar, destinul lor se leagă absolut de armată. Au posibilitatea să opteze și pentru altceva”, a spus Dobrițoiu.

Ministrul Apărării Naționale a apreciat că dotările de care dispune Armata română sunt „în mod cert, îmbătrânite” și că ministerul are în vedere „îmbunătățirea dotărilor”.

„Inclusiv în această perioadă de austeritate economică intenția noastră este să facem o analiză a patrimoniului Armatei la masa Guvernului, încercând ca să găsim soluții pentru infrastructura în exces în așa fel încât să producă resurse, resurse care pot fi folosite pentru îmbunătățirea dotărilor” a mai spus Dobrițoiu.

Întrebat de câte avioane MIG 21 Lancer dispune, în prezent, Armata română și câte dintre acestea sunt încă funcționale, ministrul a răspuns că la acest moment în dotarea armatei sunt aproximativ 30 – 35 de astfel de aparate de zbor, dar că acestea „se apropie de sfârșitul ciclului lor de viață” și că în anul 2014 „toate vor fi obiecte de muzeu”.

Acesta a adăugat că pentru anul în curs bugetul alocat învățământului militar este unul „puternic dezechilibrat”, dar că ministerul de resort intenționează să lanseze programe care să îmbunătățească condițiile de muncă din unitățile militare și calitatea echipamentelor.

„Deocamdată, la acest moment, în acest an, atractivitatea carierei nu poate să fie definită clar, printr-un buget care este puternic dezechilibrat. Dar, avem de gând să lansăm unele programe, să dinamizăm unele programe și cele legate de calitatea vieții și de calitatea condițiilor de muncă și viață din unități, inclusiv de calitatea echipamentelor. Orice profesionist și-ar dori să lucreze, să opereze cu cea mai bună tehnică”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.