Câte cișmele sunt în București, capitala cu 1,88 milioane de locuitori

Publicat: 05 08. 2015, 19:03

La Roma, în Italia, spre comparație, cei peste 2,92 milioane de locuitori au posibilitatea să-și potolească setea de la cele 2.500 de cișmele existente, potrivit TERRA Mileniul III, care desfășoară, alături de mai multe organizații non-guvernamentale, campania ‘Cișmele pentru București’.

„Campania ‘Cișmele pentru București’ (…) are ca scop promovarea în rândul autorităților locale – Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București – a revitalizării sistemului de țâșnitori și cișmele publice ale Capitalei. Inițiativa este rezultatul unei documentări realizate de Miliția Spirituală care arată că revitalizarea sistemului de cișmele al Bucureștiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apă potabilă gratuită și ar aduce importante economii la bugetul local și în rândul bucureștenilor”, se arată pe terramileniultrei.ro.

La nivel național se produc peste 133.000 de tone de deșeuri provenite din PET-uri, doar 25%-26% fiind colectate. Costurile pentru salubrizare pentru fiecare sector din București sunt de circa 100 milioane de lei anual. Dezvoltarea sistemului de cișmele publice ar putea reduce cu cel puțin 30% volumul de deșeuri și costurile de salubritate, sunt de părere reprezentanții ONG-ului.

Conform autorităților din Manly (Sydney, Australia), prin instalarea a șase cișmele, se estimează că se reduce cu 150.000 de litri cantitatea de apă cumpărată, ceea ce înseamnă un număr de 25.000 de PET-uri.

Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, potrivit Eurostat, nivelul de poluare fiind de cinci ori peste normele europene. La nivel mondial, există municipalități care au interzis vânzarea sticlelor de apă îmbuteliată: Bundanoon (Australia), San Francisco și Seattle, în timp ce Chicago a introdus o taxă de 5 cenți pentru fiecare recipient.