• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Câți bani a câștigat de la stat afaceristul care i-ar fi renovat apartamentul ministrului Laszlo Borbely

Câți bani a câștigat de la stat afaceristul care i-ar fi renovat apartamentul ministrului Laszlo Borbely
Cele mai bănoase contracte au fost atribuite, prin licitație, în mandatul de ministru al Mediului pe care Laszlo Borbely îl deține din decembrie 2009. Cinci din cele șase contracte au fost oferite de Administrația Națională "Apele Române", instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului.

Firma SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, pe care ministrulLaszlo Borbely ar fi favorizat-o pentru a obține contracte cuAdministrația Națională „Apele Române”, a câștigat în ultimii 4 anișase contracte cu statul, în valoare toală de aproximativ 22,4milioane de euro. Cele mai bănoase contracte au fost atribuite,prin licitație, în mandatul de ministru al Mediului pe care LaszloBorbely îl deține din decembrie 2009. Cinci din cele șase contracteau fost oferite de Administrația Națională „Apele Române”,instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului.

Citește și DNA: Ministrul Mediului, Laszlo Borbely apareÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE. El ar fi beneficiat de lucrări la unapartament, pentru a favoriza o firmă

Firma omului de afaceri Ioan Ciocan a primit, în iulie 2007,primul contract cu statul, la Complexul Energetic Craiova, învaloare de aproximativ 39.000 de euro, pentru „reparație vopsitorieferme și învelitoare acoperiș”. În iunie 2008, a urmat un contractcu Direcția Apelor Olt, în valoare de aproximativ 1,24 milioane deeuro, pentru a executa lucrări de regularizare a cursului râuluiOlteț, în dreptul comunei Laloșu, județul Vâlcea.

În luna mai 2010, firma SC Lescaci Com SRL a primit un contractde la Direcția Apelor Buzău Ialomița, în valoare de aproximativ2,55 milioane euro, pentru lucrări de protecție a malului de perâul Basca Chiojdului, din județul Buzău. În luna septembrie 2010,firma respectivă a primit prin negociere fără anunț de participare(directă) un contract de la Administrația Bazinală de Apă Olt, învaloare de aproximativ 934.000 euro, pentru lucrări de decolmatare,recalibrare și consolidare a malurilor pârâului Belinu Mare, dinjudețul Covasna.

La sfârșitul lunii decembrie 2010, firma respectivă a primit uncontract în valoare de 7,26 milioane euro de la AdministrațiaBazinală de Apă Siret, pentru lucrări care să reducă riscul deinundații pe râul Bistrița, sectorul Borca-Poiana Teiului, înjudețul Neamț. În luna mai 2011, aceeași firmă primea cel maivaloros contract cu statul din activitatea sa: 10,4 milioane deeuro de la Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad, pentrulucrări care să reducă gradul de inundații pe râul Bahlui, în zonalocalității Podu Iloaiei.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbulinfluenței sale în atribuirea unor contracte de lucrări aleAdministrației Naționale „Apele Române” către firma lui IoanCiocan, din Negrești Oaș.

Procurorii anticorupție orădeni au început urmărirea penală înacest dosar împotriva lui Ioan Ciocan, unicul asociat al firmeibeneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, darși împotriva unui consilier al ministrului Borbely, SzepessySzabolcs, care ar fi fost intermediar între omul de afaceri șiministru, conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Consilierul ministrului este asociat în patru firme, dintre caredoar una mai este în activitate – agenția de turism Best Tours dinTârgu Mureș. Celelalte trei firme – West Trade SRL, SC PerspectivaMarketing&Consulting SRL și SC Mauritania SRL și-au suspendatactivitatea. Szepessy Szabolcs mai este și președintele AsociațieiRegio Progress, conform declarației sale de interese.

Inchide