Căutările tânărului dispărut în urma avalanșei din Bucegi au fost reluate

Publicat: 14 01. 2018, 10:55
Actualizat: 14 01. 2018, 11:25
Șeful Salvamont Prahova, Daniel Banu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că salvamontiștii au plecat, duminică dimineață, în acțiunea de căutare a tânărului de 30 de ani, din București, care a fost dat dispărut după ce o avalanșă s-a produs pe Valea Coștilei, zonă care nu este traseu turistic dar care este parcursă de alpiniști, atât vara, cât și iarna.
 
„Am reluat căutările. La ora 10.00 începe sondarea pentru căutarea victimei. Pas cu pas trebuie căutat. Este o sondă care se introduce în zăpadă și se caută cu ea, bucată cu bucată. El era bine echipat. Era alpinist, făcuse mai multe vârfuri din Europa”, a spus Banu.
 
Daniel Banu a precizat că tânărul a căzut și atunci s-a declanșat avalanșa care l-a prins, târându-l câteva sute de metri.
 
La operațiunile de căutare participă 20 de salvamontiști, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova.
 
„Ținând cont de toate elementele de la fața locului, lățimea și lungimea curgerii avalanșei în zona de final( aprox.8×100 m), avem speranța că vom reuși să descoperim trupul victimei, totuși siguranța salvatorilor montani fiind pe primul loc.”, se mai arată în postare.
 
Potrivit Salvamont Bușteni, alpinistul urcase cu alți patru colegi, pe Hornul Coștilei.
 
„Într-o clipa de neatenție, a alunecat câteva sute de metri până aproape de refugiul Coștila, declașând o avalanșă care probabil l-a și acoperit. Colegii lui au coborât după el și i-au găsit doar echipamentul și casca spartă”, arată Salvamont Bușteni.
 
Salvamontiștii din Bușteni și de la Salvamont Prahova au sondat, sâmbătă seară, până în momentul în care s-a pornit o altă avalanșă . Întrucât pericolul era prea mare, căutarile au fost sistate peste noapte.