Cazinoului din Constanța, ÎNCOTRO? Ce spune ministrul Dezvoltării despre reabilitarea clădirii emblematice

Publicat: 20 03. 2019, 14:30

Aflat, miercuri, la Techirghiol, în județul Constanța, Daniel Suciu spus despre Cazinoul din Constanța că săptămâna viitoare va fi avizată o nouă serie de indicatori economici, iar apoi va fi dată și o hotărâre de Guvern.

„În 25 martie, adică luni, intră la avizare în Comitetul Tehnico-Ecomic a treia tură a indicatorilor economici pentru acest obiectiv. După ziua de luni, 25 martie, intră în avizare inter-ministerială. Urmează apoi hotărârea de Guvern și după aceea, în cel mai scurt timp, tot ceea ce decurge de aici”, a declarat el.

Ministrul Dezvoltării Regionale a cerut însă să nu fie obligat să dea un termen pentru finalizarea reabilitării, însă el, „un ardelean serios, dar și încăpățânat”, își asumă acest obiectiv.

„Nu-mi cereți însă un termen, pentru că atât de multe lucruri s-au spus despre Cazinou și despre reabilitarea lui… Eu sunt un ardelean serios. dar și încăpățânat… Știu exact ce înseamnă acest simbol pentru orașul Constanța. Ne-am asumat și cred că trebuie să ne asumăm cu toții că acest obiectiv să fie finanțat și reabilitat. Și, așa cum încep colegii mei din țară să mă cunoască, vă asigur că sunt extrem de persuasiv și de încăpățânat ca și acest obiectiv să fie dus la capăt”, a spus Suciu.

În februarie, consilierii locali din Constanța au adoptat o hotărâre prin care au aprobat cheltuielile ce revin autorității locale pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului, suma depășind 15 milioane de lei.

Potrivit primarului orașului Constanța, Decebal Făgădău, orașul Constanța și Compania Națională de Investiții și-au separat competențele în ceea ce privește consolidarea și renovarea Cazinoului.

Reabilitarea Cazinoului din Constanța bate pasul pe loc după trei licitații contestate în ultimii ani, deși Compania Națională de Investiții are banii necesari pentru a-i reda gloria de altă dată.

Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură” ce face parte din patrimoniul cultural național și este inclusă în Lista Monumentelor Istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât și în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor – 1947, sau când a fost abandonat – din 2010. În prezent, imobilul Cazino din Constanța (teren + construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții.