Cazul Bodnariu. Protecția copilului din Norvegia răspunde cu întârziere autorităților de la București. Asociația românilor cere schimbarea legii

Publicat: 12 01. 2016, 20:15
Actualizat: 05 07. 2016, 22:28

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat astăzi că în luna noiembrie 2015, Ambasada României în Norvegia a înaintat o solicitare către Ministerul norvegian pentru Protecția Copilului, pentru a discuta despre cazul familiei Bodnariu. 

Acestei solicitări i s-a răspuns însă după aproape două luni, iar zilele următoare, ambasadorul României în Norvegia va merge să discute cu reprezentanți ai Protecției Copilului din această țară.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că această situație trebuie să fie clarificată având în vedere, în primul rând, interesul copiilor, care sunt atât cetățeni români și norvegieni, și nu trebuie să se ajungă la un alt fel de relații între cele două țări implicate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a invocat că este necesar ca legislația norvegiană să fie respectată, dar că autoritățile din această țară trebuie să furnizeze informații referitoare la acest caz și către România, având în vedere „dimensiunea sensibilă pe care acest caz o are la nivelul opiniei publice”.

Dan Suciu susține că Ministerul Afacerilor Externe menține un dialog permanent cu autoritățile norvegiene și că așteaptă ca acestea să comunice detalii din ancheta aflată în desfășurare. De asemenea, un reprezentant MAE a avut o întâlnire și cu Daniel Bodnariu, unchiul copiilor, în care i-a prezentat acestuia toate demersurile pe care MAE le-a făcut în acest caz. Dan Suciu susține că astfel de întâlniri se vor desfășura regulat, până la finalizarea anchetei. 

Românii din Norvegia cer schimbarea legii

Asociația românilor din Norvegia cere parlamentarilor din această țară schimbarea legii privind Protecția Copilului, susținând că aceasta conține prevederi „aberante” care pot duce la abuzuri grave.

„Este adevărat că în multe cazuri, Barnevernet (protecția copilului – n.n.) acționează corect, protejând într-adevăr copiii, iar acest lucru este de apreciat. Problema este că, datorită legislației aberante, care lasă loc de interpretări, în anumite cazuri, Barnevernet a ajuns să nu mai respecte drepturile nimănui! (…) Potrivit legislației în vigoare, o scrisoare anonimă de la un „binevoitor” sau o reclamație de la o persoană bolnavă de suspiciune, declansează ancheta. Aceasta este problema! Dar, mai sunt si altele, din păcate…”, se arată într-o scrisoare semnată de George Alexander, membru al Asociației, care a lucrat peste 20 de ani în domeniu.

Președintele Asociației Românilor din Norvegia, Emanuel Sorin Cioacă, a declarat pentru gândul că familia Bodnariu nu a apelat direct la asociație, însă aceasta este în contact „cu persoane din familia extinsă sau cunoscuți ai familiei”.

„Cunoscând doar versiunea prezentată de familie și de persoane din anturajul familiei, consider că decizia, în ansamblul ei, nu este justificată”, a spus el.