Cazul deratizării din Timișoara | Oros despre deratizarea din Timișoara: Aceste substanțe se manipulează în România de către oricine

Publicat: 19 11. 2019, 15:33

„Este grav ce s-a întâmplat. Eu am semnalat de mult, fiind toxicolog. Toate aceste substanțe, inclusiv medicamentele, în opinia mea, se manipulează în România de către oricine: se comercializează, se administrează și pot să facă mult rău atunci când nu sunt foarte bine destinate”, a declarat marți, în Alexandria, ministrul Adrian Oros.

Întrebat despre mecanismele de control asupra firmei care a făcut dezinsecția, Oros a răspuns că a luat legătura cu directoarea agenției fitosanitare din Timiș și va avea „în curând un răspuns”.

„Eu am întrebat dacă acea firmă era autorizată de către Autoritatea Fitosanitară și care sunt condițiile în care lucra acea firmă. Dacă nu este autorizată firma, sunt alte instituții care trebuie să își facă treaba. Dacă firma era autorizată, vom vedea ce s-a întâmplat concret: cine a autorizat-o, dacă a lucrat conform autorizației, ce substanță a folosit”, a spus Oros.

Întrebat despre afirmațiile de marți ale reprezentanților DSP și DSV Timiș, ministrul Agriculturii a afirmat că DSV „nu prea are treabă acolo. Autoritatea Fitosanitară răspunde de aceste substanțe, activități. După știința mea, Autoritatea Fitosanitară autorizează aceste activități”.

Un copil de 3 ani, un bebeluș de 9 zile și mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecție. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru Mediafax, că patronul firmei de deratizare din Timișoara a cumpărat substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente.

Reprezentanții DSP Timiș au recunoscut, marți, într-o conferință de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul, în timp ce reprezentanții DSV Timiș au spus, la aceeași conferință de presă, că substanța folosită la deratizare avea o concentrație letală. Societatea avea autorizație de la DSV, însă pentru reclame folosește o altă adresă, astfel că dacă și-a schimbat punctul de lucru autorizația nu ar mai fi valabilă, au spus reprezentanții DSV Timiș.