CCR a decis: Toate hotărârile Parlamentului trec pe la Curtea Constituțională

Publicat: 19 09. 2012, 14:48
Actualizat: 06 07. 2016, 10:31

Toate hotărârile Parlamentului vor putea fi cenzurate de judecătorii Curții Constituționale, după ce magistrații au decis astăzi că modificările legislative prin care CCR era exclusă de la controlul legislativ asupra acestor acte sunt neconstituționale.

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuțiilor Curții Constituționale a fost declarată, miercuri, neconstituțională.

În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcționarea Curții Constituționale (CC) în varianta Camerei Deputaților. Potrivit acesteia, Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaților, ale plenului Senatului și ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli și principii constituționale, cu excepția hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât și a hotărârilor privind actele juridice cu caracter individual. Sesizarea poate fi făcută de președinții celor două Camere, de un grup parlamentar sau de un număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori, prevedea modificarea.

Amendarea de către guvern a legii CCR, care în urmă cu aproape doi ani, la inițiativa senatorului PSD Dan Șova, primise în atribuții controlul hotărârilor parlamentului, a stârnit critici dure din partea Comisiei Europeane și  Comisiei de la Veneția. Liderii europeni au considerat că legea nu respectă funcționarea statului de drept și limitează independența justiției.

Și asta pentru că intrarea în vigoare a ordonanței care lua din atribuții CCR, USL a avut drum liber pentru a înlocui Avocatul poporului, președinții Camerei Deputaților și Senatului, mutări strategice care au avut ca punct final suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a trimis guvernului României, din partea Comisiei Europene, un set de 11 recomandări pentru a restabili situația dinainte de declanșarea crizei politice de la București. Printre acestea se număra și retragerea acestei legi.