CCR: Convorbirile înregistrate de SRI pot fi mijloace de probă dacă nu încalcă drepturile și libertățile

Publicat: 04 02. 2020, 17:45

Magistrații CCR au luat în discuție o excepție de neconstituționalitate în privința unor dispoziții legale din Codul de procedură penală coroborate cu Legea 51/1991 privind securitatea națională a României.

Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții au respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 11 alineat (1) litera d) din Legea privind securitatea națională a României.

Textul criticat prevede: „(1) Informații din domeniul securității naționale pot fi comunicate: […] d) organelor de urmărire penală, când informațiile privesc săvârșirea unei infracțiuni”.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis a constatat că dispozițiile articolului 139 alineat (3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituționale „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Textul criticat din Codul de procedură penală este următorul: „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părți sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terții. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.