Curtea Constituțională dă liber la dublarea alocațiilor. Legea ajunge pe masa președintelui Iohannis

Publicat: 15 07. 2020, 15:03
Actualizat: 06 04. 2021, 19:08

Alocațiile copiilor trebuie dublate de la 1 august, a decis, miercuri Curtea Constituțională a României (CCR), care a respins sesizarea Guvernului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituțională a României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie și se comunică Președintelui României.

Guvernul a atacat legea la CCR, pe motiv că nu există resurse financiare

Guvernul a atacat legea privind dublarea alocațiilor copiilor, de la 1 august 2020, susținând că nu există prevăzute sursele de finanțare.

La începutul lunii iunie Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi „pentru”, trei „împotrivă şi 98 de abțineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Dacă președintele promulgă legea, din momentul publicării în Monitorul Oficial alocațiile ar trebui dublate de la 150 de lei la 300 de lei. Iohannis mai are însă la dispoziție posibilitatea de a retrimite legea în Parlament.

Premierul a declarat de mai multe ori că își dorește creșterea alocațiilor, însă în mod progresiv.

„Sigur că ne dorim creșterea alocații, dar dublarea alocațiilor este greu de susținut financiar. Vom stabili un grafic de creștere progresivă a alocațiilor astfel încât să reușim creșterea așa cum a fost votată dar nu din primul moment ci pentru o perioadă de timp”, a declarat Ludovic Orban.