CCR: Legea USR privind înființarea DNA-ului pădurilor este neconstituțională

Publicat: 30 09. 2020, 15:43
Actualizat: 06 04. 2021, 15:45
Sursă FOTO - ARHIVĂ: Mihai Goțiu - Facebook

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. De asemenea, CCR a admis și că modificarea şi completarea unor acte normative în acest sens sunt neconstituționale, relatează Agerpres.

DNA-ul Pădurilor, proiect criticat de PNL

Guvernul României a decis pe 15 iulie să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea unui „DNA al Pădurilor”, specializat în investigarea infracțiunilor precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

„Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT”, a spus în urmă cu câteva luni, Daniel Fenechiu, parlamentar PNL.

Proiectul fusese aprobat de Senat în luna iunie

„Proiectul Uniunea Salvați România – USR pentru înființarea unui parchet care să cerceteze tăierile ilegale de lemn a fost adoptat! Colegii din Parlament care au demarat acest proiect de lege sunt Cornel Zainea, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Mihai Goțiu, George Edward Dircă și Allen Coliban”, a scris pe Facebook Mihai Goțiu, unul dintre inițiatori.

Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri.

Liderii USR spuneau că s-au abținut la acest vot senatorii UDMR, care „de-a lungul timpului au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat în urma defrișărilor”.

„Sunt Președinte al Comisiei pentru Mediu și mare parte dintre semnalele pe care le-am primit în ultimii ani fac trimitere directă la infracționalitate de tip mafiot din domeniul mediului. Mafia din domeniul mediului din România este un lucru cert, reliefat în cifre – 20 de milioane de metri cubi ce dispar din pădurile României, 25.000 de morți anual din cauza poluării, infringement pe deșeuri care ne va costa sute de milioane de euro anual, gropi de gunoi care sunt adevărate bombe ecologice, albii ale răurilor distruse de balastiere ilegale. Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic – doar câteva dosare pe infracționalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului și ZERO dosare pe restul infracțiunilor de mediu. Din aceste motive am inițiat înființarea DIIM și mă bucur că, începând de astăzi, mafia mediului are ca adversar o instituție specializată, cu personal pregătit corespunzător”, transmitea senatorul USR, Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu, inițiator al proiectului de lege.