Ce amenzi poți încasa dacă nu respecți noile măsuri restrictive, care au intrat în vigoare luni, 9 noiembrie

Publicat: 09 11. 2020, 14:35
Amenzi de peste 1,6 milioane de lei, în doar 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID / Sursa foto: Facebook

Pe 9 noiembrie, în România au intrat în vigoare noi măsuri restrictive, impuse de Guvern pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. Cine nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare.

De luni, purtarea măștii de protecție a devenit, pe tot teritoriul țării, obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani, în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, piețele agroalimentare, de timp hală, târgurile și oboarele s-au închis, în timp ce magazinele au voie să-și desfășoare activitatea doar până la ora 21.00.

În plus, circulația pe timp de noapte a fost restricţionată între orele 23.00 și 05.00. Cei care au nevoie să iasă din casă în acest interval trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere sau să aibă o adeverinţă de la angajator. Cine nu respectă regulile riscă amenzi usturătoare.

Amenzi cuprinse între 500 și 15.000 de lei

Astfel, persoanele care nu au mască de protecție sau care nu o poartă corespunzător sau care nu dețin declarația pe propria răspundere ori adeverință de la angajator în cazul deplasării pe timp de noapte, pot fi sancționate cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, potrivit Legii 55/2020.

De asemenea, pe durata stării de alertă, sunt interzize petrecerile, nunțile, botezurile, aniversările, mitigurile, demonstrațiile, activitățile culturale sau religioase și concertele. Cei care nu respectă deciziile pot fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei.

Noi măsuri restrictive în România

Reamintim în intervalul orar 23.00 – 5.00, persoanele pot circula în următoarele situații motivate:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

– deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.