Ce ar face Iohannis dacă Bill Gates i-ar da toți banii lui ca să salveze educația din România

Publicat: 16 03. 2018, 07:48

Întrebat dacă s-ar afla în același loc cu Bill Gates și acesta ar pune la dispoziție toții banii de care educația din România are nevoie, toată expertiza, care ar fi primul lucru pe care l-ar schimba, Iohannis a răspuns: „Oricât de bogat ar fi (Bill Gates – n.r) nu ar putea să plătească lucrul pe care doresc aș dori eu și îmi doresc foarte mult să îl schimb, este vorba de mentalitate, mentalitatea celor care dau educație, mentalitatea celor care înlesnesc educația și mai puțin a celor de educat, fiindcă ei trebuie educați. Nu trebuie să le schimbăm mentalitatea”.

Acesta a adăugat, în cadrul evenimentului „România la Centenar”, organizat la Palatul Cotroceni, că în domeniul educației este prioritară o schimbare de paradigmă și nu banii.

„Nu e vorba de bani. Am mai fost puțin simpatic când le-am spus oamenilor: nu în bani stăm. Pentru că, până la urmă, dacă folosim 4% cu cap e mai bine decât 6% fără cap. Noi deocamdată suntem cam între și cred că nu avem nevoie în primul rând de mai mulți bani – chit că o să mă contrazică și rectorii, și directorii, și profesorii. Ar fi bine să avem, dar în primul rând avem nevoie de o schimbare de paradigmă. Noi trăim într-o țară care dispune de cea mai mare bogăție de care poate să dispună o națiune, dispunem de inventitate, creativitate. Ceea ce vrem noi să facem este să le turnăm în forma competitivității. Or asta, sigur, se poate numai prin educație de foarte bună calitate, la scară largă”, a precizat șeful statului.

Iohannis a spus că, în urma diferitelor comparații, a rezultat că România are o resursă intelectuală importantă, dar care este folosită prea puțin.

„Vă dau un exemplu care subliniază ceea ce am spus. La o mare companie din Silicon Valley a făcut cineva o numărătoare, să vadă ce limbi, în afară de engleză, se vorbesc. Prima limbă străină care se vorbește acolo e limba română. Deci oameni avem, dar îi folosim în America, Italia, Spania, Marea Britanie, în toată lumea. Trebuie să lucrăm un pic mai mult ca să se simtă acasă ca acasă și întreaga educație să devină un bun al întregii națiuni. Cred că este acesta un obiectiv care merită să devină laitmotiv pentru următorul nostru secol, pe care ni-l dorim tot modern”, a susținut Klaus Iohannis.