Ce au descoperit inspectorii sanitar-veterinari într-un transport venit din Turcia. Legumele ar fi putut ajunge pe mesele consumatorilor

Publicat: 16 04. 2018, 13:22
Actualizat: 31 10. 2018, 08:06

Potrivit reprezentanților ANSVSA, conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare în data de 13 aprilie.

„Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității au prelevat probe din legume și fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov. Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășire a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil-M și nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum”, potrivit comunicatului.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și în punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import.

„Supravegherea și controlul acestor substanțe se realizează prin prelevarea de probe și analizarea acestora în cadrul laboratoarelor județene și a Laboratorului Național de Referință din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București”, spun reprezentanții autorității.

Metalaxilul este o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Are o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi și piele.