Ce categorie de persoane dezvoltă mai greu anticorpi în urma vaccinării anti-COVID

Publicat: 05 06. 2021, 19:59
Categoria care dezvoltă cel mai greu anticorpi Covid-19 / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Oamenii de știință de la Universitatea John Hopkins din SUA spun că pacienții cu boli rare, cum ar fi lupusul, dezvoltă foarte greu anticorpi împotriva COVID-19, chiar și după vaccinare.

Explicația este una simplă: terapia cu cortizon limitează efectul opitim al vaccinului.

Ce recomandă medicii

Medicul reumatolog Ruxandra Ionescu le întrerupe o parte din tratamentul pacienților săi pe perioada vaccinarii.

„Am vazut că mulți dintre pacienții cu lupus sau cu alte boli autoimune dezvoltă o producție mai mică de anticorpi după vaccin. Sunt ghiduri care spun exact ce medicament trebuie întrerupt și pe ce durată”, a explicat Ruxandra Ionescu, medic reumatolog.

Potrivit Aleph News, medicul Ruxandra Ionescu le recomanda pacientilor cu boli autoimune să continue să poarte mască, să evite zonele aglomerate chiar și după vaccinare, iar membrii familiei ar trebui să fie imunizați.

 

„Cu familia vine în permanență în contact și atunci e bine ca persoanele din familie să fie vaccinate și ele. Dacă aceștia vor face boala, chiar dacă anticorpii sunt scazuți, boala nu o să fie severă pentru că există și celulele cu memorie”, a adăugat Ruxandra Ionescu.

La nivel global vorbim de 300 de milioane de pacienți cu boli rare, iar în România se estimează că trăiesc aproape un milion de persoane.

Medicul Radu Țincu, despre anticorpii COVID-19: „Este posibil să păstrăm o imunitate de lungă durată și să fie nevoie de un singur vaccin”

Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din Capitală, spune că studiile au arătat că există persoane care au dezvoltat anticorpi la virusul SARS și după 16 ani. Mai mult, medicul spune că dacă se va demonstra că imunitatea celulară durează mai mult, în cazul   infectării cu Covid-19, o să  fie nevoie decât de un singur vaccin.

Medicul susține că organismul are o memorie imună.

„Ne dorim cu toții o imunitate de lungă durată, eventual pe toată viața pentru că acest lucru ar duce la oprirea pandemiei într-un mod oarecum natural dacă adunăm pacienții vindecați și cei care se vaccinează. Însă, studiul la care faceți referire din Revista Nature are doar 72 de participanți, e un studiu mic, e un studiu care însă aduce în prim plan ideea că nu avem doar o imunitate umorală adică o imunitate a anticorpilor, ci avem și o imunitate celulară adică a celulelor imunitare care au memorie imună. Ele țin minte acele virusuri cu care s-au întâlnit și în momentul în care se reîntâlnesc cu ele sunt capabile să producă și să genereze anticorpi care să elimine virusul respectiv.