Ce consecințe va avea pentru România atacul asupra Siriei. Ipoteza explicată de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu

Publicat: 14 04. 2018, 10:39
Actualizat: 26 03. 2019, 13:59

„Sigur va exista un răspuns din partea Federației Ruse, dar, după părerea mea, va fi limitat, proporțional cu nivelul atacului. Deci acel pericol de excaladare necontrolată, dramatică a acestui conflict, în opinia mea, nu există. Deci nu avem a ne pune problema că am fi implicați în cine știe ce acțiuni militare semnificative. Dar responsabilitatea care ține de relația de parteneriat este cât se poate de evidentă, mai ales în ceea ce privește sprijinul pe care îl putem da politic sau diplomatic. Nu, nu se pune problema să fim în acest moment ca stat angrenați într-o operațiune militară sau o intervenție de acest fel”, a afirmat Cristian Diaconescu, pentru agenția de presă MEDIAFAX.

El a adăugat că reacția MAE și a Adminstrației Prezidențiale de condamnare a atacului cu arme chimice în Siria de către Bashar-al-Assad a fost una perfect normală, iar acum, după atacul SUA, Marea Britanie și Franța în Siria, România are și ea responsabilități prin prisma parteneriatului strategic.

„Pe de o parte am văzut că a existat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe români și a Președinție prin care a fost condamnată folosirea armei chimice, ceea ce este cât se poate de corect. Ceea ce este normal, pentru că orice stat democrat și responsabil nu poate avea o altă reacție. Pe de altă parte, suntem într-un parteneriat strategic, dincolo de cel aprofundat cu toate cele trei state aflate în acest moment în coaliția occidentală care a intervenit în Siria. Deci avem responsabilități evidente de sprijin, de cooperare, pentru că în logica acestui parteneriat, reacția dintre România pe de o parte Statele Unite, Marea Britanie și Franța pe de altă parte sunt cât se poate de semnificative, mai ales din perspectivă securitară”, a explicat Diaconescu.

Fostul ministrul de Externe a mai precizat că după atacul cu rachete în Siria al Statelor Unite, Anglia și Franța, strategia acestor țări în acest moment trebuie să vizeze dezbateri ample în parlamentele acestor state și în Congresul SUA.

„Așa cum au anunțat SUA, Marea Britanie și Franța au hotărât să nu lase nesancționat gestul inadmisibil privind folosirea armei chimice în Siria împotriva populației civile Toate argumentele orientează decizia spre responsabilitatea lui Bashar-al-Assad. A fost o lovitură limitată. Ceea ce este important în acest moment este să se evalueze o strategie în ceea ce privește asigurarea, pe de o parte, a începerii unui proces de stabilizarea a Siriei, cât se poate de coerent, iar, pe de altă parte, în legătură cu faptul că Bashar-al-Assad a înțeles care sunt costurile unui astfel de demers și își abandonează politica de proliferare a armei chimice și aceea de a-și teroriza propriul popor. Dacă este vorba de o strategie ulterioară, politică, evident că atât în SUA, cât și în Marea Britanie și Franța este nevoie de o dezbatere în parlamente, Congres și este în acest moment, un aspect subliniat și de democrații din SUA, care desigur au salutat intervenția militară, dar care au spus că pașii următori, în primul rând din punct de vedere strategic sunt necesari, în al doilea rând este evident faptul că Congresul american trebuie să se implice”, a completat Cristian Diaconescu.

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Președintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum și Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară.

Iranul avertizează că vor exista consecințe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei vor genera „consecințe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

„Statele Unite și aliații săi nu au avut nicio dovadă și au atacat fără să aștepte o poziție a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a tranmsis Ministerul de Externe de la Teheran. De asemenea, Iranul a avertizat că SUA și aliații ei „vor fi responsabili pentru consecințele regionale ale acestei acțiuni”. Ministerul iranian de Externe a adăugat că puterile Occidentale s-au folosit de „presupusul” atac chimic de săptămâna trecută din orașul Duma pentru a submina poziția lui Bashar al-Assad în războiul sirian. Iranul este unul dintre suținătorii regimului condus de Bashar al-Assad.