Ce decizie a luat Curtea de Apel Ploiești privind contopirea pedepselor în cazul lui Hayssam

Publicat: 28 04. 2014, 16:25
Actualizat: 17 02. 2015, 17:52

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Curtea de Apel Ploiești, magistrații au judecat, la sfârșitul săptămânii trecute, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a dosarelor din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul lui Omar Hayssam.

Conform reprezentanților instanței ploieștene, comisia din cadrul Penitenciarului Mărgineni, unde este încarcerat Omar Hayssam, a depus la Curtea de Apel Ploiești o sesizare prin care propunea contopirea pedepselor în cazul acestui deținut.

Soluția pronunțată, vineri, de Curtea de Apel Ploiești poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare, iar până la ora transmiterii acestei știri nu a fost depusă contestație în acest sens.

Omar Hayssam este încarcerat la Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Acesta a fost predat Poliției Române în dimineața zilei de 19 iulie 2013, anunța purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea.

În 23 iulie 2013, Poliția Română arăta că Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de reținere și arest preventiv al IGPR, în care a stat de la aducerea lui în țară, într-o unitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentanții ANP au precizat ulterior că Omar Hayssam se află din 23 iulie 2013 în custodia Penitenciarului București Rahova și este cazat într-o cameră cu „profil de carantinare-observare”. Ulterior, el a fost transferat la Penitenciarul Mărgineni, situat în comuna I.L. Caragiale din județul Dâmbovița

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.