Ce decizie a luat șeful Maternității Ploiești, în urma scandalului privind femeia care a născut în taxi

Publicat: 03 11. 2014, 15:06

Administratorul public al județului Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la sfârșitul săptămânii trecute managerul maternității din Ploiești, Călin Boeru, a depus la Consiliul Județean, care în administrare spitalul, o cerere de încetare a contractului de management, cu acordul ambelor părți.

Fabioara Ionescu a precizat că a primit cererea lui Călin Boeru în cursul zilei de luni și că pentru marți a fost convocat Consiliul de Administrație al spitalului, în cadrul căruia se va discuta demisia managerului și vor fi dezbătute concluziile raportului de control al Ministerului Sănătății, concluzii care nu au fost trimise până luni după-amiază la Consiliul Județean Prahova.

Medicul Călin Boeru era manager al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie din anul 2006, timp în care a susținut trei concursuri pentru ocuparea funcției de conducere. Cel mai recent examen l-a susținut în luna iunie a acestui an, când a încheiat un contract de management care era valabil până în anul 2017.

O femeie în vârstă de 37 de ani, care în 15 octombrie a fost dusă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești cu o ambulanță, având o sarcină de 32 de săptămâni, a fost trimisă cu un taxi la un spital din București, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localității Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Femeia, care mai are un copil în vârstă de 16 ani, îi consideră responsabili de situația sa pe medicii de la Ploiești, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăsește spitalul. Ea le-a declarat jurnaliștilor că a fost asigurată că nu va naște mai devreme de trei ore și că, dacă s-ar naște la Ploiești, copilul nu ar supraviețui.

Ministerul Sănătății a deschis o anchetă în acest caz, iar sâmbătă ministrul Nicolae Bănicioiu s-a aflat la Maternitatea Ploiești, el declarând că unitatea avea trei linii de gardă funcționale și că un astfel de caz putea fi monitorizat acolo.

Bănicioiu a mai spus că ministerul a făcut recomandarea, în condițiile în care Maternitatea Ploiești este în subordinea Consiliului Județean Prahova, ca pe perioada anchetei cadrele medicale care erau de gardă în momentul respectiv să fie suspendate.

El preciza că, cel mai probabil, la începutul acestei săptămâni vor fi făcute publice concluziile raportului de control.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, prezent și el sâmbătă la Maternitatea din Ploiești, a afirmat că se puteau găsit soluții în cazul femeii, spunând că aceasta putea naște la Ploiești, după care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicală din Capitală care ar fi putut asigura nou-născutului îngrijirile de care avea nevoie în condițiile în care ar fi supraviețuit.

Managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, medicul Călin Boeru, a afirmat, întrebat fiind dacă medicul și asistentele care erau de gardă și care au asistat-o pe femeie mai lucrează în spital, că respectivele cadre medicale nu au fost suspendate din funcție pentru că se așteaptă finalizarea anchetei.

Boeru a afirmat, de asemenea, răspunzând unor întrebări, că nu știe care sunt condițiile în care femeia a plecat din spital, că nu știe dacă telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale, managerul spunând, totodată, că pe fișa de observație a femeii nu există semnătura acesteia care să arate că i s-a recomandat internarea sau rămânerea în spital, iar ea să fi refuzat.