Ce decizie au luat comercianții, nemulțumiți de prevederea că un client poate pleca fără să achite dacă nu primește bon

Publicat: 04 02. 2015, 23:24
Actualizat: 19 05. 2015, 10:28

O asociație care reunește peste 250 de comercianți și care funcționează în județul Prahova a dat publicității, miercuri, o petiție adresată prim-ministrului Victor Ponta, prin care membrii asociației susțin că articolul 10 din Ordonanța Guvernului 10/2015, care permite cumpărătorului să plece cu marfa fără să o plătească dacă nu primește bon fiscal este „neconstituțional și nelegal”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În petiția dată publicității miercuri, Asociația pentru Protecția Comercianților (APCOM) susține că nu contestă ordonanța Guvernului în ansamblul ei, ci doar articolul 10, despre care spune că „atunci când va coborî de pe piedestalul teoretic în viața reală va crea situații atât de neprevăzute și de periculoase încât va fi imposibil de gestionat haosul generat de această prevedere”.

Reprezentanții APCOM spun că statuarea dreptului clienților de a pleca cu o marfă neplătită „încalcă dreptul de proprietate privată al unei firme, constituind un amestec inadmisibil al statului în regimul proprietății private”.

Totodată APCOM susține că în urma aplicării acestui act normativ „furtul și escrocheriile vor deveni noul flagel al României”.

„În mod legal și firesc, bonul nu se poate elibera decât după ce clientul înmânează banii pentru plata mărfii. Or, persoanele certate cu legea și cu buna credință nu vor plăti marfa, plecând cu ea din magazin, deci vor fura, practic, marfa, având drept scuză (teribilă) acest refuz al eliberării bonului fiscal. Aceasta cu atât mai mult cu cât vom fi obligați să-i afișăm, la loc vizibil, posibilitatea de a pleca cu marfa neplătită. Cu alte cuvinte, furtul și escrocheriile vor deveni noul flagel al României zilelor noastre, încurajate și legalizate fiind de o reglementare ce se vrea a fi reglementatoare pentru combaterea evaziunii, dar, în realitate, incomparabil mai păguboasă pentru societate”, susțin comercianții în petiția dată publicității miercuri.

Aceștia mai spun că „nu aceasta este calea pentru combaterea evaziunii fiscale” întrucât „nu se poate reduce sau înlătura un rău printr-un alt rău, infinit mai mare”.

Ordonanța adoptată de Guvern prin care se reglementează loteria bonurilor fiscale prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacție nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii.