Ce edituri au fost selectate pentru manualele de clasa a I și a II-a

Publicat: 04 08. 2014, 18:14
Actualizat: 18 05. 2015, 20:06

La licitația pentru noile manuale, care vor fi disponibile și în variantă digitală, au participat 21 de ofertanți, individual sau în asociere. Cele mai multe oferte s-au înregistrat la Matematică și explorarea mediului clasa I (13 oferte), urmată de Comunicare în limba română clasa I (12).

Iată lista celor nouă proiecte câștigătoare, dată publicității, luni, de Ministerul Educației Naționale (MEN):

1. Comunicare în limba română clasa I: SC CD Press SRL (oferta 1), SC CD Press SRL (oferta 2) și asocierea Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

2. Comunicare în limba maternă maghiară clasa I: Editura Corvin Deva

3. Comunicare în limba română clasa a II-a: SC CD Press SRL

4. Matematică și explorarea mediului clasa I: SC CD Press SRL, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

5. Matematică și explorarea mediului clasa a II-a: SC CD Press SRL

6. Limba modernă clasa I – limba engleză: SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Potrivit MEN, nu au fost selectate oferte la următoarele discipline: Comunicare în limba română pentru minorități clasa I, Comunicare în limba română pentru minorități clasa a II-a, Comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, Limba modernă clasa I (limba germană), Limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană), Religie clasa I și Religie clasa a II-a.

La licitație nu au fost depuse oferte pentru 12 loturi, dintre care șase pentru comunicare în limbile materne ale minorităților pentru clasa I și tot atâtea pentru comunicare în limbile materne ale minorităților pentru clasa a II-a.

MEN informează că va organiza o nouă procedură de achiziții pentru loturile pentru care nu s-au depus oferte și pentru loturile pentru care nu există încă oferte câștigătoare.

Din momentul comunicării rezultatelor, participanții pot depune contestații, timp de 10 zile. Acordurile-cadru cu ofertanții selectați urmează să fie semnate după 11 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Contractarea se va realiza după ce se vor centraliza comenzile de manuale făcute de unitățile de învățământ.

Manualele câștigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii.

Cadrele didactice vor putea accesa platforma și vor selecta acele manualele pe care doresc să le utilizeze în fiecare școală, iar comenzile vor fi realizate online de către unitățile de învățământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august.

Manualele noi vor ajunge în școli până la 15 septembrie 2014, mai anunță MEN.

Ministerul mai precizează că noile manuale (în format clasic și în format digital) înlocuiesc manualele existente până la această dată, aprobate prin Ordinul de Ministru nr. 3885/2004, România fiind printre primele țări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile și online.

Procesul de achiziție a manualelor școlare noi pentru clasele I și a II-a, destinate anului școlar 2014 – 2015, a fost lansată la 8 martie de Ministerul Educației Naționale (MEN).

Federația Editorilor din România și SC Grand Media Print SRL au depus, în 30 aprilie, contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care vizau documentația privind procedura de atribuire a manualelor realizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare din cadrul ministerului.

Contestațiile au fost respinse, decizia CNSC fiind contestată de Federația Editorilor din România și SC Grand Media Print SRL la Curtea de Apel București.

În 2 iulie, Curtea de Apel București a respins definitiv, ca nefondate, plângerile împotriva deciziei CNSC privind documentația de atribuire a manualelor.