Ce poate face președintele Klaus Iohannis după demisia lui Ponta

Publicat: 04 11. 2015, 11:33
Actualizat: 05 11. 2015, 00:28

Potrivit articolului 110 al Constituției, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului „îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 „președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

În aceste condiții, atribuțiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

Ultima astfel de situație s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, președintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzva Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moțiune de cenzură.

După mandatul de interimat, președintele va desemna un candidat la funcția de premier care trebuie să vină în parlament cu o nouă echipă. Dacă aceasta nu trece de două ori de votul senatorilor și deputaților, pot fi declanșate alegeri anticipate.