Ce s-a întâmplat cu dosarele DNA după ce CCR a decis că interceptările SRI sunt neconstituționale. Kovesi: „Nu pot spune ce vor face judecătorii”

Publicat: 10 03. 2016, 08:47
Actualizat: 10 03. 2016, 12:32

„Ce pot spune sigur și am o evaluare în acest moment e că anumite persoane implicate în dosarele DNA au invocat această excepție, e vorba de cauze pe fond, în apel, în cameră preliminară. Orice aș spune ar însemna să comentez o acuzație în curs.

Excepțiile au fost invocate din 16 februarie. Sunt persoane care au invocat deja această excepție și, probabil, după publicarea deciziei în MO vor mai fi și altele. Sunt deja aceste excepții invocate, nu pot spune ce vor face judecătorii, vor verifica cum s-a respectat legea și vor lua o decizie”, a spus Kovesi, la Digi 24.

Pe de altă parte, șefa DNA că este convinsă că „Guvernul României va găsi o soluție” pentru suplimentarea bugetului DNA, mai ales că „anul trecut DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de 500 milioane de euro. Am cerut 10 milioane de euro, e o sumă mică”.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a spus că lupta anticorupție va continua și că dorește să își continue cariera în domeniul juridic.

„Rostul nostru e să ne continuăm treaba indiferent câte piedici ni se pun sau câte legi se schimbă. Îmi doresc să continui activitate pe care am început-o. Cea mai importantă realizare pe care am avut-o ca șef DNA a fost că am construit și consolidat o echipă de procurori profesioniști care vor să schimbe acestă țară. Sunt oameni cărora daca le dai o foaie alba și le ceri să scrie ce au făcut pentru România au ce să scrie. Nu am avut niciodata planuri de a intra în politică. Nu vreau să candidez pentru funcția de președinte. Planul meu vizează tot o cariera în domeniul juridic”, a declarat Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre propunerile legislative care ar ușura munca procurorilor și despre partenerii instituționali.

„Noi am propus ca limita maximă prevăzută pentru acordurile de vinovăție să fie mărită pentru a da posibilitatea procurorilor DNA să încheie mai multe acorduri de vinovăție. Acest acord este verificat de instanțe. Ar degreva și procurorii și judecatorii. Partener într-o astfel de propunere ar putea fi Ministerul Justiției dar un partener foarte important ar fi Parlamentul. Îmi doresc să nu peticim Justiția ci să îi oferim instrumentele de care are nevoie. Doar intervenția societății civile ne-a salvat de multe ori de a ni se schimba competențele. Sunt oameni care nu își doresc sa ne continuăm activitatea. Din aceștia unii care lucrează în anumite instituții publice”, a mai precizat procurorul șef al DNA.

Întrebată ce impact a avut sloganul „Corupția ucide” asupra procurorilor DNA, aceasta a precizat „Credem și noi foarte mult în acest slogan pentru că vedem în activitatea noastră cât de mult influențează corupția viața de zi cu zi a cetățeanului. Cetățenii sunt cei care plătesc, prin prețul serviciilor sau al produselor, mita care se dă pentru anumite servicii.”