Ce s-ar putea întâmpla cu impozitul pentru clădirile declarate monument istoric

Publicat: 21 02. 2016, 11:52

Actualmente, legea prevede că fiecare municipalitate poate alege dacă îi scutește sau nu de plata impozitului pe proprietarii de clădiri declarate monument istoric. Parlamentarii spun însă că nu sunt foarte multe situațiile în care primăriile îi scutesc pe proprietarii de asemenea clădiri de plata impozitelor, scrie digi24.ro.

„Am constatat că de fapt autoritățile publice locale nu prea s-au grăbit să nu impoziteze aceste clădiri care de obicei sunt, de exemplu, în centrul orașelor și chiar erau impozitate cu o sumă mai mare”, spune Marton Arpad, deputat UDMR, inițiatorul legii.

De asemenea, aleșii consideră că proprietarii unor asemenea imobile ar trebui scutiți de la impozit pentru că întreținerea clădirilor este și așa scumpă.

„Mi se pare o idee foarte bună, mai ales că, din câte știu eu, în case de genul ăsta sau mai mult oameni în vârstă care nu au neapărat niște venituri foarte mari și cred că le-ar fi de mare ajutor. Este și foarte mare, apartamentele sunt foarte mari și oamenii practic încălzesc o cameră, camera în care stau”, spune Elena Mihăiescu, locatar.

„Este binevenită pentru că și noi vrem să reparăm fațade, vrem să reparăm acoperișul, să arate casa bine, foarte greu obții credite de la bancă sau alte soluții financiare pentru a face să fie frumos și lumea să aprecieze străzile vechi și Bucureștiul de altădată”, spune alt locatar.

Inițiatorii nu au calculat însă impactul asupra bugetelor locale. În Capitală, există circa 2.000 de clădiri cu statut de monument istoric, precizează sursa citată.