Ce s-ar putea întâmpla în curând cu vizele românilor pentru SUA

Publicat: 08 12. 2015, 14:56

„Am discutat mai multe probleme. Evident, ceea ce ne doare mai mult este problema vizelor, să ne introducă și pe noi în acest program visa waiver, pentru că în anul 2014 deja 9,8% au fost numai cei cărora le-a fost refuzată viza”, a declarat președintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely, la finalul ședinței la care a participat și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Laszlo Borbely a afirmat că speră că atât la nivelul Guvernului SUA, cât și al Congresului va exista „o deschidere” privind extinderea programul de ridicare a vizelor.

„Eu sper că nu numai la nivelul administrației guvernului SUA, ci și la nivelul Congresului va fi o deschidere pentru că Polonia și noi suntem în aceeași situație”, a mai spus Laszlo Borbely.

Laszlo Borbely a făst de părere că este o „perioadă mai dificilă și pentru SUA”, în contextul în care anul viitor vor fi alegeri, însă, a declarat că cele două state vor lucra împreună pentru a facilita accesul românilor în SUA.

Surse din rândul membrilor Comisiei de politică externă au declarat că, pe parcursul întâlnirii, oficialul american a afirmat că diaspora poloneză are o strategie mult mai bună decât cea românească pentru a determina Congresul să ridice vizele și a spus că exemplul lor ar trebui urmat.

În cadrul ședinței Comisiei de politică externă la care a participat și ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a discutat și despre situația Moldovei, situația din Ucraina, nevoia de intensificare a măsurilor de securitate din Marea Neagră, precum și despre promovarea brandului de țară al României și legea lobby-ului, a mai spus Laszlo Borbely.

„În ceea ce privește alte probleme, ne-am exprimat îngrijoarea față de ceea ce se întâmplă în Ucraina și, evident, ne interesează foarte mult situația Moldovei”, a spus Borbely, adăugând că Hans Klemm a transmis că SUA sunt „foarte atente la ceea ce se va întâmpla în Moldova în legătură cu deschiderea spre vest a acesteia”.

Laszlo Borbely a mai spus că speră ca anul viitor să poată avea întâlniri și la nivelul Congresului SUA.

Președintele Comisiei de politică externă a lăudat inițiativa lui Hans Klemm de a discuta cu membrii comisiei, afirmând că este o premieră și că „indiferent de culoarea politică a deputaților” din comisie aceștia și-au exprimat totala susținere pentru acest dialog și pentru parteneriatul strategic România-SUA.