Ce salarii au magistrații detașați la Ministerul Justiției. Precizările făcute de Toader

Publicat: 07 06. 2017, 09:53
Actualizat: 26 03. 2019, 05:09

„Dincolo de faptul că magistrații trebuie să facă magistratură, de exigențele izvorâte din principiul separației puterilor în stat, răspunzând unora dintre întrebările repetitive, fac următoarele precizări: Magistrații detașați la Ministerul Justiției ocupă o funcție vacantă asimilată magistraților, țin rezervat postul de pe care au fost detașați, având următoarele drepturi bănești: un salariu lunar, care poate fi chiar și de 20.000-24.000 lei, iar dacă nu sunt din București, primesc și o diurnă lunară care poate să ajungă chiar și la 11.000-12.000 lei, contravaloarea chiriei, care este de 2.700 lei, precum și decontarea cheltuielilor de transport, la domiciliu și retur !”, a scris, miercuri dimineață, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției.

Tudorel Toader a mai precizat că indiferent de nivelul instanței sau parchetului de la care provin, magistrații detașați sunt asimilați judecătorilor sau procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe 25 mai, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să înceteze detașarea tuturor magistraților de la ministerul Justiției pentru că ministerul trebuie să angajeze personal propriu, pe care să-l formeze și fidelizeze și pe care să conteze pe mulți ani. Tudorel Toader ceruse transferul judecătorilor Constantin Udrea și Raluca Gâlea, ambii judecători în Capitală, la Ministerul Justiției, solicitarea fiind respinsă de CSM. Ulterior, ministrul a cerut încetarea detașărilor magistraților la Ministerul Justiției.