Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți în fiecare zi. Riscurile sunt uriașe!

Publicat: 10 11. 2022, 16:32
Sursă Foto - Pexels

Cartofii prăjiți sunt garnitura perfectă în combinațiile cu carne. Totuși, dacă obișnuiești să îi mănânci în cantități mari, acest tip de mâncare îți poate afecta starea de sănătate.

Una dintre legumele consumate de români este cartoful.

Sursă Foto – Pexeles

Dacă îi consumi destul de des, adică de cel puțin 2 ori într-o săptămână, cartofii prăjiți au un impact negativ asupra imunității, a creierului, a siluetei, dar și asupra longevității.

Colesterolul care provine din grăsimea folosită la prăjit este cea mai principală problemă. Cât despre cartofii prăjiți de la fast-food, aceștia ar fi boală curată pentru vasele de sânge.

Pe parcursul timpului în care ai consumat acest tip de mancare, grăsimile acumulate în artere se întăresc, apoi formează niște plăci de aterom, care blochează circulația sângeului în fel încât inima, creierul și alte organe rămân fără „seva„ bogată în nutrienți și oxigen.

Consecințele se pot observa cu ochiul liber peste tot în lume, chiar și în România situația e asemănătoare, unde peste jumătate dintre românii adulți sunt supraponderali, pe când 20% au depășit deja pragul obezității.

Cauzele principale ar fi mâncatul la ore târzii sau mâncatul prea mult. O altă problemă o reprezintă carnea mâncată în exces alături de cartofii prăjiți prăjiți în exces.

De fapt, problema nu este cartoful, ci mai degrabă grăsimea în care sunt prăjiți aceștia.

Câte calorii au cartofii prăjiți

De exemplu, un cartof copt de 100 de grame are aproximativ 90 de calorii. În 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui se găsesc 900 de calorii, tot 900 de calorii sunt și în 100 de mililitri de ulei de palmier.

Deci, dacă te întrebi câte calorii sunt într-o porție de 200 de grame de cartofi prăjiți în baie de ulei, răspunsul este: peste 600 de calorii.

Totodată, având în vedere modalitatea în care sunt prăjiți, adică în baie de ulei, cartofii sunt foarte greu de digerat.

Și asta se datorează grăsimilor din ei, pentru că se digeră mai lent decât carbohidrații și proteinele, conform Csid.ro.