Ce se va întâmpla cu Institutul Cantacuzino. Anunțul Ministerului Educației

Publicat: 20 04. 2015, 17:47
Actualizat: 04 08. 2015, 19:03

„Noi încercăm să rezolvăm problema printr-un ajutor de la Guvern, care să acopere partea de producție și cercetarea aferentă ei. Și în felul acesta vor acoperi și datoriile către furnizorii privați. Există și datoriile către stat. Sunt în jur de 20 de milioane de lei datorii. Ajutorul de salvare va suplini aceste datorii și va rezolva și problema fondurilor pentru a relua ciclul de producție”, a spus Tudor Prisecaru. Acesta a precizat că ordonanța de urgență va fi aprobată în următoarele două săptămâni.

„Vaccinul, însă, nu cred că apare anul ăsta, pentru că are un ciclu de producție destul de mare. La anul cred că va apărea”, a spus Prisecaru.

Secretarul de stat a precizat că, după ce va primi ajutorul de la Guvern, institutul va intra într-un program de restructurare. „Va fi o problemă de management, că așa cere Comisia Europeană un plan de restructurare dacă îi dai ajutor de salvare”, a precizat Prisecaru.

La Institutul Cantacuzino lucrează 486 de persoane. În 2012 producția de vaccinuri a fost închisă, după ce în ianuarie 2012 multe loturi cu doze de vaccin au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B.

În 2013, producția de vaccinuri a fost reluată, fiind realizate primele 600.000 de doze. În același an, însă, Agenția Națională a Medicamentului a anunțat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. După ce a trimis probe la Agenția Medicamentului din Franța, aceasta a comunicat că vaccinul nu este conform normelor.