Ce spune șeful Comisiei de Etică TVR despre statutul ziaristului din SRTv și apartenența la servicii secrete

Publicat: 28 01. 2015, 18:28
Actualizat: 24 07. 2015, 23:29

„Sunt surprins că persoane cu funcții atât de importante în conducerea TVR nu știu că unul din regulamentele în vigoare de mai bine de 15 ani în instituție interzice apartenența jurnaliștilor la orice serviciu de informații. Statutul ziaristului din SRTv prevede la articolul 28 că «ziaristul din televiziunea publică are obligația de a refuza angajarea sa sub acoperire sau colaborare acoperită cu orice serviciu de informații sau structură similară, publică sau privată»”, a declarat pentru MEDIAFAX Horia Grușcă.

Reacția lui Horia Grușcă vine în contextul în care Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a anunțat, miercuri, că a solicitat Serviciului Român de Informații (SRI) să dispună retragerea ofițerilor acoperiți din TVR.

La rândul său, Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administrație (CA) al SRTv, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că va propune modificarea tuturor normelor interne ale TVR, astfel încât să le fie interzis jurnaliștilor din Televiziunea Română să facă parte din serviciile secrete.

„Voi propune colegilor membri ai Consiliului de Administrație un demers personal inspirat de demersul președintelui TVR, Stelian Tănase. Voi propune modificarea Codului de Etică al jurnalistului din televiziunea publică și a tuturor normelor interne, în sensul în care să existe o prevedere explicită care să interzică orice apartenență la serviciile secrete a corpului editorial, în special a jurnaliștilor din TVR, colaboratori sau angajați ai serviciilor secrete, multe la număr. Ba chiar mă gândesc la o declarație pe propria răspundere pe care să o semneze toți angajații”, a spus Adrian Bucur.

Potrivit lui Adrian Bucur, „se spune că în TVR ar exista 300 de colaboratori sau angajați ai serviciilor secrete”, respectiv aproape 10% din numărul total de angajați ai Televiziunii Române ar fi în această situație. Adrian Bucur a precizat însă că nu există dovezi în acest sens.