Ce vârstă reală are câinele tău în ani omenești, de fapt. Formula care îți calculează exact cât de bătrân este

Publicat: 22 05. 2022, 11:22
Actualizat: 22 05. 2022, 11:42
SURSA FOTO: Pexels

Calcularea vârstei unui câine în anii umani este mult mai complicată decât se credea la început, sunt de părere oamenii de știință. Ideea că vârsta unui câine în ani umani este vârsta lui înmulțită cu șapte „este un mit”, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California.

Ei au creat o nouă formulă pentru calcularea vârstei aproximative a unui câine în comparație cu un om pornind de la rata la care sunt adăugate moleculele la ADN.

Echipa, condusă de geneticianul Tina Wang, spune că nu este ușor să vină cu o comparație adevărată între vârsta relativă a unui câine și a unui om, deoarece aceștia ajung la maturitate în rate diferite, iar câinii au durate de viață diferite în funcție de rasă, conform Daily Mail.

Formula are la bază modificările ADN-ului în timp, în special ale „grupurilor metile”, care sunt molecule ce se adaugă la ADN într-un ritm constant.

Durata de viață a câinilor variază de la 6-7 ani, pentru rasele mai mari, până la 18 ani, pentru câinii mai mici

Ele pot fi folosite pentru a măsura vârsta la oameni și câini într-un proces cunoscut sub numele de ceas epigenetic.

Durata de viață a câinilor variază de la 6-7 ani, pentru rasele mai mari, până la 18 ani, pentru câinii mai mici.

Cercetătorii au găsit asemănări în sincronizarea etapelor majore între câini și oameni.

Asemănările au fost deosebit de puternice atunci când au fost comparați câini și oameni de vârstă similară.

Sursă FOTO: Shutterstock – caracter ilustrativ

Formula este mai exactă decât „mitul vârstei câinelui plus șapte”

Noua formulă, bazată pe ceasul epigenetic, presupune găsirea logaritmului natural al vârstei unui câine, înmulțirea acestuia cu 16 și apoi adăugarea lui 31 la total.

Folosind această formulă, un câine de 18 ani ar avea 77 de ani și un câine de 2 ani ar avea 42 în „ani umani”.

Echipa a descoperit că au existat perioade în viața câinilor în care ceasurile nu se potriveau cu oamenii, inclusiv în timpul pubertății, deoarece aceștia se maturizează mai devreme în ciclul lor de viață decât oamenii.

Cercetătorii spun că, chiar și cu problemele legate de pubertate, formula lor este încă mai exactă decât „mitul vârstei câinelui plus șapte”.

Citește și: Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale, începând de azi. Zoofilia, pedepsită cu închisoare până la 7 ani. Amenzile urcă până la 12.000 de lei