Cea mai mare pensie primită de un român în 2019 a fost de 73.890 de lei / lună: Beneficiarul, un fost procuror comunist

Publicat: 13 01. 2020, 12:53

Suma primită de Gheorghe Bălășoiu reprezintă un cumul de pensii speciale – de magistrat și de militar.

Adelina Băculescu a realizat o analiză referitoare la pensiile speciale din România, pe care a publicat-o pe europaliberă.org.

Analiza vine în contextul în care  pe scena politică românească se discută eliminarea acestora sau cel puțin a cumulului.

Ce rezolvă eliminarea pensiilor speciale ale civililor?

Se pare că aceasta nu ar fi o măsură foarte productivă întrucât doar în jur de 9.000 de persoane civile beneficiază, suma lor totală fiind sub 100.000 de lei.

În schimb, pensiile militarilor au însumat anul trecut peste 150.000 de lei. De acest tip de pensii beneficiază militarii din teatre de operațiuni, funcționari de birou, preoți ai Ministerului Apărării, toți angajații Internelor, nu doar polițiștii, jandarmii, pompierii, gardienii din închisori. De asemenea, tot la această categorie sunt incluși și angajații serviciilor secrete.

Astfel încât se poate observa că pensiile s-au acordat mai degrabă unor instituții, nu unor categorii profesionale.

Suma tuturor acestor pensii a fost anul trecut de 8 miliarde de lei.

De asemenea, din aceste categorii, cei mai mulți pensionari sunt cei de la Ministerul de Interne, peste 83.000 de mii, potrivit economica.net. În cadrul SRI sunt aproximativ 10.000 de pensionari, incluzându-i și pe cei care au făcut parte din fosta Securitate.

Cine sunt cei pe cale să își piardă privilegiile?

Diferite categorii profesionale civile, fiecare dintre ele beneficiind de câte o lege specială.

De exemplu, în cazul diplomaților, aceștia au obținut beneficiile  printr-o lege dată de Guvernul Ponta în 2015. Astfel, dacă un diplomat a lucrat 15 ani în domeniu, beneficiază de 80% din ultimele salarii.

În cazul magistraților, aceștia au obținut beneficii printr-o lege dată de Guvernul Năstase în 2004, pensia fiind calculată la 80% din ultimul salariu, cu tot cu sporuri.  Însă în 2017, aceștia ar mai fi primit o facilitate prin modificarea Legilor Justiției din 2017, prin care pot ieși la pensie la 45 de ani, după 20 de ani de magistratură, o prevedere amânată până acum de toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele ale PSD, probabil de teama de a nu fi golite instanțele și parchetele de judecătorii și procurorii ajunși la maturitate profesională.

Se pare că pensia unui magistrat a depășit suma de 15.000 de lei brut lunar în anul 2018, fiind de 12 ori mai mare decât suma calculată conform contribuției.

În cazul grefierilor și al criminaliștilor, aceștia beneficiază începând cu 2015 de pensii speciale, adică 80% din media venitului brut încasat cu un an înainte de pensie.

Și parlamentarii și funcționarii publici din cadrul Parlamentului beneficiază de 80% din media veniturilor realizate în anul precedent pensionării, potrivit unei legi adoptate tot în 2015 de către Guvernul Ponta. Prin aceasta se stabilește faptul că un funcționar de la Parlament poate benefica de pensie dacă a lucrat în domeniu între 4 și 14 ani.

În cazul angajaților de la Curtea de Conturi, experții auditori, aceștia beneficiază de pensii speciale, tot 80% din ultimul salariu, din aanul 2016. Potrivit legii, este necesară o vechime de minim 14 ani pentru a beneficia de pensia respectivă.

Toți angajații din sistemul aviatic, de la ingineri la stewardezi, beneficiază de o pensie de 80% din veniturile brut, cu sporuri, din anul precedent pensionării. Beneficifiile au după modificările aduce în 2016 unei legi adoptate în 2007. Astfel, aceștia trebuie să aibă o vechime de 20 de ani pentru a beneficia de pensiile speciale.

Și aleșii locali beneficiază de pensii speciale, de la consilieri județeni sau comunali, la primari. Tot în timpul guvernării Ponta au fost adoptate măsuri prin care aceștia beneficiază de pensii speciale.  Însă prin adoptarea OUG114, aceștia au fost excluși de pe lista „privilegiaților”, totuși, încarea pensiilor speciale nu a suspendată întrucât Curtea Constituțională nu s-a pronunțat încă asupra legii.

Sursă FOTO: Shutterstock