Cea mai veche biserică din România: 1.000 de ani

Publicat: 11 07. 2016, 07:12

Rotundă și înaltă ca un turn de cetate, cu acoperișul de șindrilă bătut de vânt, cu tencuiala scorojită și căzută, acest edificiu imită ca formă biserica ridicată de Împăratul Constantin la Sfântul Mormânt din Ierusalim, scrie tvr. Doumentele o plasează pe la sfârșitul secolul al XI-lea, în timpul retragerii cavalerilor din Orașul Sfânt.

Ferestrele înguste și asimetrice ascund, însă, un mister. Legenda spune că, o dată pe an, în ziua Sfântului Ioan din Ierusalim, cel al cărui hram îl poartă biserica, o rază de soare trece prin două ferestre din zid, aliniate perfect, și luminează un loc din curtea bisericii, unde cavalerii teutoni ar fi îngropat o comoară.

De-a lungul vremii, Rotonda a fost folosită ca și capelă de familiile nobiliare din zona. Comuniștii au transformat-o în locuință socială. Acum, este biserică reformată și nu numai.

Totuși, puțini turiști care ajung în Țara Hațegului știu despre existența ei.

Titlul de cea mai veche biserică medievală funcționala din România este disputat și de alte trei biserici din zona Hațegului. Vârsta bisericii Rotonda a fost confirmată de săpăturile arheologice care au scos la iveală circa 200 de morminte, unul vechi de o mie de ani.