CEDO decide în favoarea unui român care vrea să înființeze fundația „Garda Națională Antimafia”

Publicat: 15 02. 2012, 10:37
Actualizat: 19 07. 2012, 21:09
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în favoarea unui arădean care a dat în judecată statul român din cauză că nu i-a permis înființarea unei fundații cu denumirea "Garda Națională Antimafia", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat, joi, în favoarea unui arădean care a dat în judecată statul român din cauză că nu i-a permis înființarea unei fundații cu denumirea "Garda Națională Antimafia", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat al MAE transmis sâmbătă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza "Bozgan împotriva României", constatând încălcarea dreptului la asociere, garantat de articolul 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Rreclamantul solicitase Judecătoriei Arad înregistrarea Asociației "Garda Națională Antimafia" în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Această cerere a fost respinsă atât de Judecătoria Arad, printr-o încheiere din data de 24 aprilie 2002, cât și de Tribunalul Arad, în recursul introdus de reclamant.

Curtea Europeană a constatat că, în speță, asociația a cărei înregistrare a fost cerută nu a întreprins, înaintea înregistrării, nicio activitate care ar putea constitui un indiciu că ar avea intenția de a desfășura activități anticonstituționale, contrare celor înscrise în statut. În plus, Curtea a constatat că respingerea cererii de înscriere a împiedicat însăși constituirea asociației.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro