Cei mai iuți ardei, creați în Buzău: „Tăierea unui astfel de ardei ar provoca strănut în masă”

Publicat: 19 09. 2014, 16:28
Actualizat: 04 02. 2019, 15:57

Șeful Laboratorului de Genetică și Ameliorare de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, Costel Vânătoru, spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obișnuit are o concentrație de capsaicină de maximum 1.000 de unități Scoville, iar cel obținut la Buzău măsoară până la 2 milioane de unități.

„Am o colecție de ardei iuți compusă din peste 200 de soiuri. Am făcut o evaluare a concentrației de capsaicină și am ajuns la concluzia că după un studiu care a început în 1996 am reușit să ameliorăm soiuri de top, care concurează cu cei mai iuți ardei din lume, mă refer la cei omologați. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru măsurând 2 milioane de unități, pe câmp, cel bulgăresc pe care îl consumăm la masă are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iuțimea este influențată de mediul de cultură, dar și de soi, iar ce am reușit noi este ameliorarea soiului. Pentru că nu e încă o specie omologată, omologarea durând cinci ani și implicând anumite aspecte, îl folosim ca material genetic de bază, suntem încă în stadiu de cercetare”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Costel Vîntătoru.

El a adăugat că deocamdată ardeiul obținut la Buzău nu poate fi vândut.

„Vom vedea în viitor, sperăm să reușim să-l omologăm. Omologarea implică o perioadă de testare de trei ani la instituțiile statului și doi ani prezentarea lui. E drum lung până la omologare, trebuie stabilizată perfect linia”, a afirmat cercetătorul.

Vînătoru a mai spus că ardeiul obținut de cercetătorii buzoieni nu poate fi mâncat, susținând că gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.

Conform sursei citate, capsaicina obținută de la acești ardei poate fi folosită cu succes în domeniul medical.

„N-ai cum să mănânci așa ceva, nici să scoți semințele cu mâna. Dacă e să compari un ardei iute pe care-l mănânci la masă cu un ardei obținut de noi e ca și cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la tăierea unui astfel de ardei ar provoca strănut în masă, stare de lăcrimare excesivă, e imposibil să-l consumi”, a mai spus Vânătoru.