Cele mai grave 10 dezastre climatice din acest an au provocat pierderi de 170 miliarde de dolari

Publicat: 28 12. 2021, 10:44

Zece dintre cele mai distructive fenomene meteorologice din acest an au costat în total 170 de miliarde de dolari în daune, se arată într-un studiu, potrivit Bloomberg.

Anul 2021 a avut parte de mai multe de dezastre naturale.

Catastrofa cea mai costisitoare este Ida, care a lovit o mare parte din estul SUA și a dus la moartea a peste 95 de persoane şi a costat economia 65 de miliarde de dolari. De asemenea, cu doar o lună înainte (iulie), inundaţiile din Europa au provocat 240 de morţi şi pierderi economice de 43 de miliarde de dolari. Studiul a fost publicat de organizaţia caritabilă britanică Christian Aid.

În luna iulie, inundaţiile care au afectat provincia chineză Henan au provocat peste 300 de morţi şi au costat peste 17 miliarde de dolari.

„Costurile schimbărilor climatice au fost grave în acest an”, a declarat Kat Kramer, responsabilă cu politica climatică a Christian Aid şi autoarea raportului.

Conform raportului, este al şaselea an când dezastrele naturale la nivel mondial vor costa peste 100 de miliarde de dolari. Primul an a fost 2011. În anul 2020, suma despăgubirilor pentru cele mai grave zece dezastre naturale s-a apropiat de 150 de miliarde de dolari.

Adevăratele costuri ale acestor dezastre ar putea fi mai mari

Pagubele au fost estimate pe baza pierderilor asigurate, ceea ce înseamnă că adevăratele costuri ale acestor dezastre sunt probabil mai mari. Calculele sunt de obicei mai costisitoare în ţările mai bogate, din cauza valorii mai mari a proprietăţilor şi a asigurărilor, în timp ce unele dintre cele mai mortale fenomene meteorologice din acest an au afectat zone mai sărace care au contribuit puţin la încălzirea globală.

Sudanul de Sud a fost lovit de inundaţii care au forţat aproape un milion de oameni să îşi părăsească locuinţele, în timp ce Africa de Est a fost devastată de secetă. Acest lucru evidenţiază nedreptatea crizei climatice, a declarat Christian Aid, care a avertizat că astfel de evenimente vor continua în absenţa unor măsuri concrete de reducere a emisiilor.

Potrivit raportului, Acordul de la Paris privind încălzirea globală, care vizează menţinerea creşterii temperaturilor globale sub 1,5 grade Celsius, nu îşi va atinge obiectivele dacă nu se iau măsuri mai urgente.