Cele mai noi metode folosite de contrabandiști: țigări în cutii de suc și în pungi vidate

Publicat: 27 09. 2012, 16:48
Actualizat: 02 02. 2019, 10:51

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Mehedinți, comisar șef Valeriu Pera, a declarat că, în ultima perioadă, contrabandiștii folosesc metode dintre cele mai ingenioase pentru a ascunde țigările, precizând că au fost găsite pachete cu țigări ambalate în pungi vidate, dar și cutii de suc fără conținut.

Spre exemplu, polițiștii de frontieră au descoperit 326 de pachete cu țigări ambalate în pungi vidate și ascunse în portbagajul unui autoturism. Pachetele erau puse câte două, patru sau șase în pungi din plastic vidate, cu scopul de nu fi găsite de câinii specializați în depistarea tutunului, în Vama Porțile de Fier I.

De asemenea, într-o cutie de suc goală au fost descoperite 16-20 de pachete cu țigări. Un contrabandist a golit sucul din cutii, a pus pachetele cu țigări în interior și ca să se asigure că atunci când este verificată aceasta are greutatea de doi-trei litri, cât are o cutie cu suc, a lipit plăcuțe metalice pe pereții ambalajului.

Profitul la o astfel de cutie încărcată cu țigări, calculat de polițiștii de frontieră este de 15 euro.

Totuși, cele mai frecvente metode de contrabandă rămân autoturismele modificate special pentru a ascunde țigări, astfel încât în Vama Porțile de Fier I s-a format un întreg parc auto cu zeci de mașini care au fost confiscate de polițiștii de frontieră după ce au fost găsite țigări în podea, pneuri, instalația GPL, în spațiul dintre portbagaj și bancheta din spate sau în bordul mașinii.

Șeful Poliției de Frontieră de la Punctul Porțile de Fier I, inspector principal Irinel Coman, a declarat că cei care sunt prinși cu țigări ascunse în mașină primesc o amendă de 5.000 de lei, iar autoturismul este confiscat până la plata sancțiuni, în timp ce persoanele care au țigări ascunse pe corp primesc o amendă de 1.500 de lei.

Purtătorul de cuvânt al STPF Mehedinți, comisarul șef Valeriu Pera, a mai declarat că metodele contrabandiștilor nu sunt eficiente, pentru că pe lângă câinii specializați și aparatura cu care sunt dotați polițiștii de frontieră, serviciul de informații al structurii participă la depistarea traficanților de țigări

„Aceste metode nu sunt atât de eficiente fiindcă automat, colegii mei, polițiști de frontieră și din alte structuri specializate sunt cu un pas înaintea lor (n.r – a contrabandiștilor) și de regulă pe linie de informație, pe muncă de filaj se descoperă metodele și se ajunge la confiscare”, a spus Pera.

În primele opt luni ale anului, polițiștii de frontieră din Mehedinți au confiscat peste 60.000 de pachete cu țigări, pe care traficanții au încercat să le introducă ilegal din în țară.