Cererea de suspendare în dosarul de faliment al unei companii de asigurări, amânată pentru miercuri

Publicat: 09 11. 2015, 16:31

„Amână pronunțarea asupra cerererii de intervenție formulată de Hussar Marian și asupra cererii de suspendare formulată de către debitoare (Astra – n.r.), la data de 11.11.2015. Pronunțată în ședință publică, azi, 09.11.2015”, se arată pe site-ul Tribunalului București.

Noul termen stabilit de instanță este miercuri, 11 noiembrie. Termenul de miercuri va fi al șaselea în dosarul falimentului Astra.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acționarii și conducerea și a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanței intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunțului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat atunci că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra și că situația companiei nu este mai rea din acest punct de vedere, existând reclamații și înainte pentru plata despăgubirilor.

Acțiunea ASF, de a cere falimentul, a venit la numai o zi după ce Astra și acționarii săi, The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider, au deschis o acțiune proprie la Curtea de Apel București cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra. Instanța a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz.

ASF a informat pe 9 octombrie că transmite Tribunalului București, în cazul falimentului Astra, o listă care include două firme, KPMG Restructuring SPRL și Dascăl Insolvency SPRL, urmând ca instanța să desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurări. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra în perioada insolvenței.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a informat, la ânceputul lunii octombrie, că a preluat 57.210 de dosare de daună de la Astra și a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare și bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a polițelor și dosarelor de daună sunt în România, respectiv polițe – 1,82 milioane și dosare daună – 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 polițe și 193 dosare daună, pentru cea din Slovacia 22.752 polițe și 642 dosare daună, iar pentru Ungaria 191.241 polițe și 4.809 dosare daună.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

Pentru a putea face plăți în cazul Astra, FGA trebuie să aștepte o decizie definitivă a instanței pentru deschiderea procedurii de faliment.

The Nova Group Investments România deține o participație de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.