Cetățean francez cercetat pentru distrugerea unei clădiri monument istoric din Baia Mare

Publicat: 15 02. 2012, 11:44
Actualizat: 16 02. 2012, 02:12
Un cetățean francez de origine israeliană este cercetat de polițiști pentru distrugerea unui monument istoric din Baia Mare, după ce a făcut săpături fără autorizație la fostul castel medieval ridicat de voievodul transilvănean Iancu de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un cetățean francez de origine israeliană este cercetat de polițiști pentru distrugerea unui monument istoric din Baia Mare, după ce a făcut săpături fără autorizație la fostul castel medieval ridicat de voievodul transilvănean Iancu de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX. David. S. (40 de ani) este cercetat de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș pentru pentru nerespectarea regimului privind protejarea monumentelor istorice.

La fața locului a avut loc o anchetă a unei echipe formate din ofițeri din cadrul Compartimentului de Protejarea Patrimoniului Cultural Național. Oficialii Poliției Județene Maramureș au arătat că s-a constatat că situația sesizată se confirmă și că David S., proprietar al unei părți a imobilului, a executat lucrări de reamenajare interioară a subsolului fără a avea acceptul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș și nici autorizație eliberată de Inspectoratul de Stat în Construcții. Cetățeanul francez este proprietar doar al beciului clădirii, care este o parte din fostul castel medieval ridicat de voievodul transilvănean Iancu de Hunedoara pentru soția sa, Elisabeta, și a cărui construcție a fost terminată de Matei Corvin în anul 1468.

Directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Național (DJCCPN) Maramureș, Ioan Marchiș, a declarat, joi, că este așteaptat rezultatul expertizei tehnice comandate pentru a se stabili dacă a fost afectată structura de rezistență a clădirii."Se face o expertiză. Azi (joi – n.r.) sau cel mai probabil mâine (vineri – n.r.) vom ști dacă imobilul a fost sau nu pus în pericol, iar în funcție de acest rezultat se vor lua măsuri împotriva proprietarului. Dacă monumentul a fost pus în pericol, atunci există posibilitatea să i se întocmească dosar penal, însă aceste lucruri trebuie stabilite de reprezentanții poliției", a declarat Ioan Marchiș pentru corespondentul MEDIAFAX. El a adăugat că vor fi luate măsuri penstru consolidarea imobilului, plafonul urmând să fie fixat cu grinzi din lemn.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro