Cinci controale ale statului în ultima lună, la platforma de explorare a gazelor de șist la Pungești

Publicat: 02 06. 2014, 23:14
Actualizat: 28 03. 2019, 10:42

La o lună de la începerea explorării gazelor de șist la Siliștea – Pungești, conducerea Chevron România susține că s-au desfășurat cinci controale ale autorităților locale sau naționale la platforma de foraj, respectiv de la Protecția Mediului, Administrația Apelor și Inspectoratul Teritorial de Muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit managerului de țară al companiei Chevron România, Thomas Holst, instituțiile care au fost în control au constatat că operațiunile de foraj se desfășoară în siguranță, fără a pune în pericol mediul sau populația din zonă, și nici pe salariații care-și desfășoară activitatea pe platforma de explorare.

„S-a împlinit o lună de când am demarat forajul de explorare la situl din Siliștea, comuna Pungești, perioadă în care am primit cinci vizite ale autorităților locale sau naționale, din domeniul Protecției Mediului, al Administrației Apelor și al Inspectoratului de Muncă. În urma acestor vizite, autoritățile au constatat că operațiunile Chevron se derulează în conformitate cu aprobările primite, fără niciun fel de incidente de muncă sau de mediu. De când am început amenajarea șantierului, am acumulat 181 de zile fără incidente și continuăm asigurarea măsurilor necesare pentru a ne atinge obiectivul de zero incidente până la sfârșitul lucrărilor. Îi reasigur pe locuitorii din Pungești că nu a existat niciun pericol de mediu, întrucât Chevron și contractorii săi aplică cu strictețe toate standardele de siguranță specifice industriei extractive. Totodată, măsurile noastre de protecție a muncii au ca rezultat sănătatea deplină a tuturor muncitorilor de pe șantierul din Siliștea. Principiul Chevron pe care îl aplicăm în fiecare moment este „În siguranță sau deloc””, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul de țară al companiei Chevron România, Thomas Holst.

La începutul lunii mai, compania Chevron a demarat lucrările de explorare a gazelor de șist în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, fiind prima locație din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale. Activitățile de foraj, realizate de firma Dafora Mediaș, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafață probe de roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

Sonda de explorare a gazelor de șist este amplasată în extravilanul comunei Pungești, la 650 de metri de localitatea Siliștea și 950 metri de satul Pungești. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de extracție este de 20.298 metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe și nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa este transportată cu cisternele și depozitate în rezervoarele amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Siliștea – Pungești se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM și Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

După obținerea certificatului de urbanism și a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Județean Vaslui, în octombrie 2013, și autorizația de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de șist. Lucrările au început efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună și jumătate din cauza protestelor localnicilor.

Societatea Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

Teodor Istrate, corespondenti@mediafax.ro