Cine era ofițerul SPP care s-a împușcat în mijlocul străzii în București

Publicat: 11 05. 2017, 17:53
Actualizat: 05 06. 2018, 22:22

Lucian Sanda, în vârstă de 39 de ani, era născut în Râmnicu Vâlcea, era căsătorit și avea un copil, în vârstă de aproximativ nouă ani, potrivit surselor citate. Ofițerul avea gradul de locotenent-colonel și o vechime în sistemul de apărare de aproximativ 15-20 de ani.

Miercuri, bărbatul a murit la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală după ce s-a împușcat. Totul s-a întâmplat în zona Tineretului. Informațiile arată că bărbatul ar fi coborât din mașină și, chiar în mijlocul străzii, a scos arma și a tras de două ori în zona pieptului. Imediat, lângă mașina lui, ar fi oprit un alt autoturism, pasagerii din cea de-a doua mașină intervenind pentru a îi acorda ajutor. Lucian Sanda ar fi tras întâi un foc de armă în direcția verticală, după care a tras un alt foc de armă împușcându-se în zona pieptului, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

La momentul incidentului, bărbatul s-ar fi aflat într-o conversație telefonică, precizează sursele citate. Bărbatul a folosit un pistol Glock, acesta fiind o armă personală, pe care avea dreptul să o dețină, au arătat sursele citate.

Surse din sistemul de apărare au afirmat, pentru MEDIAFAX, că s-ar fi sinucis din cauza unor probleme personale, coroborate cu altele de la locul de muncă. Aceleași surse au declarat că Lucian Sanda ar fi figurat în anumite evidențe medicale ca suferind de un anumit tip de depresie.

Alte surse din sistem susțin că bărbatul nu ar fi avut probleme la locul de muncă și că, în evidența SPP, nu figura că ar fi suferit de vreo formă de depresie. De asemenea, acestea au precizat că Lucian Sanda nu a activat niciodată ca ofițer operativ.

Acum șase luni, bărbatul a trecut cu succes de ultima testare psihologică efectuată în cadrul SPP, potrivit surselor citate. Este vorba despre teste psihologice specifice, prin care se urmărește identificarea anumitor particularități comportamentale ale celui testat și a modului în care acesta ar reacționa în anumite situații-cheie.

Lucian Sanda era doctor în sociologie, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. Teza de doctorat a acestuia, redactată în 2010 și intitulată „Dimensiunile internaționale ale conflictului israeliano-palestinian”, a fost coordonată de Virgil Măgureanu, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), precizează sursele citate.

Având în vedere că victima este militar, ancheta a fost preluată de Parchetul Militar. Analiza probelor ar urma să dureze în jur de 30 de zile, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din domeniu.