Cine este ANCA JURMA, procurorul-șef interimar al DNA. Fiica fostului procuror general al României Nicolae Cochinescu nu a instrumentat dosare penale de peste ZECE ANI

Publicat: 10 07. 2018, 09:00
Actualizat: 26 03. 2019, 00:38

Anca Jurma este născută în anul 1966, și deține, în prezent, funcția procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), însă este un magistrat care nu a instrumentat dosare penale de mai bine de 10 ani.

Procurorul Anca Jurma este cunoscută în mediul juridic ca fiind fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu.

Nicolae Cochinescu a fost procuror general al României în perioada 1996-1997 și, în anul 2001, a fost judecător al Curții Constituționale pentru o perioadă de nouă ani.

Revenind la procurorul-șef interimar al DNA, potrivit CV-ului său publicat prezentat de DNA, Anca Jurma are o vechime în funcția de procuror de mai bine de 20 de ani, îndeplinind succesiv această funcție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Mai mult, începând cu data de 1 octombrie 2002, Jurma îndeplinește funcția de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională, de informare și relații publice din cadrul DNA, iar din anul 2010 este vicepreședinte al Rețelei Europene Anticorupție (EPAC/EACN). CV-ul procurorului Anca Jurma mai arată că, din 2004 este membră a delegației României la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei.

Jurma a avut rolul de consilier al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, începând cu anul 2004, Jurma a fost evaluator al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO, un organism al Consiliului Europei), urmărind aplicarea prevederilor Convenției penale pentru combaterea corupției.

Activitatea profesională a Ancăi Jurma mai arată: 

– În intervalul 2007-2009, a fost expert evaluator în Programul-pilot al Convenției ONU anticorupție.

– În perioada 2006-2008, a fost expert în programe de asistență ale Uniunii Europene ale Consiliului Europei și Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare în combaterea corupției.

– Începând din ianuarie 2008 a fost persoană de contact a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în relația cu rețeaua Partenerilor Europeni împotriva Corupției.

– În 2010, a fost aleasă asistent al vicepreședintelui Partenerilor Europeni împotriva Corupției.

– Începând din 2010, a fost persoană de contact a DNA în relația cu Rețeaua anticorupție (ACN), fiind responsabilă de Estul Europei și Asia Centrală.

Agenția de presă MEDIAFAX a trimis Ministerului Public o solicitare prin care a cerut lămuriri privind considerentele care au stat la baza delegării Ancăi Jurma pentru funcția de conducere a DNA.

De asemenea, MEDIAFAX a solicitat ca procurorul general Augustin Lazăr să precizeze dacă Anca Jurma, în calitate de consilier al Laurei Codruța Kovesi, a luat parte la deciziile conducerii DNA, în prezent contestate.