Cine este Stefan W. Hell, câștigătorul de origine română al premiului Nobel pentru chimie

Publicat: 08 10. 2014, 14:03

Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962, în Arad și, din 2012, este membru de onoare al Academiei Române. În prezent, el este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie și Biofizică Max Plack din Gottingen, Germania, și director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timișoara, stabilindu-se împreună cu părinții la Ludwigshafen. În 1981, Stefan Hell a studiat la Universitatea din Heidelberg, Germania, unde și-a obținut și doctoratul în fizică, în 1990, cu o lucrare coordonată de fizicianul Siegfried Hunklinger.

În perioada 1991-1993, Hell a colaborat cu Laboratorul European de Biologie Moleculară din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze principiile microscopiei 4Pi, patentată de el. Timp de trei ani, între 1993 și 1996, a coordonat un grup din cadrul Universității din Turku, Finlanda, în departamentul de Fizică Medicală.

O altă realizare importantă a lui Stefan Hell este și înființarea departamentului de Nanobiofotonică.

Pentru realizările sale din întreaga carieră, Stefan Hell a primit Deutscher Zukunftspreis ( un premiu pentru inovația germană), în noiembrie 2006, alături de multe alte premii la nivel internațional. Printre acestea se numără și  premiul Carl Zeiss Research (2002), premiul Julius Springer Award for Applied Physics (2007), premiul Leibniz (2008) și premiul Lower Saxony State (2008).

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.

Cei trei cercetători care au fost recompensați cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell și William E. Moerner, au fost premiați pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție”, potrivit comitetului Nobel.

Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.

Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

VEZI AICI CV-UL LUI STEFAN W. HELL